Toisen supertiistain saldo: Yksi luovuttaja ja yhä selvemmältä näyttävä taistelupari

Hillary Clinton vei voiton jokaisessa viidessä osavaltiossa. Donald Trump vei voiton neljässä osavaltiossa häviten vain yhdessä.

USA:n presidentinvaali
Uutisvideot: Yhdyvaltalaislehtien etusivut täynnä Clintonia ja Trumpia
Uutisvideot: Yhdyvaltalaislehtien etusivut täynnä Clintonia ja Trumpia

Nimellisesti kyse oli toisesta supertiistaista, mutta Suomessa oltiin jo keskiviikossa, kun tulokset Yhdysvaltojen tuoreimmista esivaaleista varmistuivat.

Vaikka ensimmäinen, varsinainen supertiistai pesi toisen supertiistain äänestäneiden osavaltioiden määrässä, voisi toisen supertiistain ajatella olleen se korsi, joka katkaisi aasin ja norsun selän.

Toisena supertiistaina äänestettiin viidessä osavaltiossa (siirryt toiseen palveluun), mutta niistä saadut tulokset vahvistivat sitä, mitä Yhdysvalloissa oli äänestäjästä riippuen odotettu tai pelätty. Liikemies Donald Trump on yhä vahvemmin kiinni republikaanien presidenttiehdokkuudessa ja demokraattien ehdokkuuden puolestaan näyttää nappaavan entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

Kuten Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos analyysissaan kirjoitti, loppukilpailu alkoi vaikka karsinnat ovat vielä kesken.

Kuka voitti ja missä?

Tyylilleen uskollisena, itsevarmoin elkein toiseen supertiistaihin astellut Trump hävisi ainoastaan Ohiossa ja vei siis voiton neljässä osavaltiossa. Trumpin tietä kohti varsinaista ehdokkuutta tasoitti sekin, että Floridan senaattori Marco Rubio luopui kisasta.

Vaikka Clinton veikin voiton jokaisessa viidessa osavaltiossa, hänen kilpakumppaninsa Bernie Sanders tuskin luopuu kisasta.

Jännitystä toiseen supertiistaihin aiheutti Missourin osavaltio, jossa sekä Clinton ja Sanders että Trump ja Teksasin senaattori Ted Cruz olivat hyvin tasaväkisiä (siirryt toiseen palveluun). Missourin äänestystuloksen varmistumista saatiin myös odottaa pisimpään.

Lähteet: Reuters