1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaatopaikalle ei saa kipata eikä tuleen sytyttää – miten autiotalosta pääsee eroon?

Rakennustarkastaja Tiina Havela toteaa, että missä tahansa maaseutupitäjässä on valitettavan paljon autioitumaan jääneitä pihapiirejä. Havela neuvoo, miten omistajan pitää toimia, jos käsiin on jäämässä käyttämätön rakennus.

Kotimaan uutiset
Autiotalo
Kati Siponmaa / Yle

Jokaisella talolla on tarinansa. Joku on sen suunnitellut ja rakentanut. Talon suojissa tehty arkisia askareita, valmistettu ruokaa, peitelty lapset unille... Miksi sitten koti jää tyhjilleen?

– Yleensä talon asukas menehtyy tai muuttaa pois vanhuuden vuoksi. Talo jää perikunnalle, joka ei joko pääse siitä eroon tai edes halua päästä, sanoo rakennustarkastaja Tiina Havela.

Havela muistuttaa, että kiinteistönomistajalla on velvollisuus pitää tyhjilleenkin jäänyt talo siinä kunnossa, ettei siitä ole haittaa sivullisille.

Kunnan rakennusvalvonnan on puututtava asiaan, jos talo on päässyt niin kehnoon kuntoon, että se näyttää romahtavan hetkellä millä hyvänsä.

Rakennustarkastaja Tiina Havela
Rakennustarkastaja Tiina Havelan pääasiallisena toimialueena on Tervolan kunta.Kati Siponmaa / Yle

– Tämmöisissä tapauksissa rakennusvalvonnan edustaja joutuu olemaan yhteydessä kiinteistön omistajiin. Silloin annetaan kehotus kunnostamisesta tai vaihtoehtoisesti purkamisesta.

Jos vaikka oma kotitalo on jäänyt käsiin ja se on päässyt purkukuntoiseksi, kehottaa Havela ensimmäisenä olemaan yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan.

– Voi olla monenlaisia seikkoja, joita ei välttämättä tule itse ajatelleeksi. Talolla voi olla esimerkiksi suojelumerkintöjä tai kaavassa muunlaisia merkintöjä, jotka voivat hankaloittaa purkuluvan saamista. Kun talon omistaja on yhteydessä rakennusvalvontaan, niin ei tule tehtyä mitään peruuttamatonta.

Kaivinkoneella kumoon ja tulitikku perään?

Luvan hellittyä mietintään tulevat purkujätteen käsittelyyn liittyvät asiat.

– Jos ajattelee, että lyö vaan kaivinkoneella talon kasaan ja pistää tuleen, niin se ei valitettavasti ihan niin mene, Havela toppuuttelee.

– Omatoimisesti ei saa yleensä polttaa kuin pieniä määriä puhdasta puuta. Kannattaa tutustua kunnan ympäristönsuojelumääräyksiin, sieltä löytyy tiedot siitä, mitä saa polttaa.

Materiaalin kierrättämisessä voi hätiköimällä tehdä itselleen ison laskun.

– Jos laitat vaikka pienen ulkorakennuksen sellaisenaan, lajittelematta auton lavalle ja kuljetat kaatopaikalle, niin siitä voi tulla aikamoinen lasku.

Rakennustarkastajan mukaan tyhjilleen jääneen talon sisälle pääsy tulee estää sulkopuolisilta.
Asiallisesti tyhjilleen jätetyssä kiinteistössä on estetty ulkopuolisten pääsy sisätiloihin. Kun ikkunat ja ovet ovat säpissä, seikkailunhaluiset lapset eivätkä lämpöä hakevat eläimet jää loukkuun .Kati Siponmaa / Yle

Purkutuomion saaneen talon kanssa omistaja luonnollisesti pohtii, mikä on hänen kannaltan edullisin tapa päästä maiseman rumentajasta eroon.

– Edullisinta tapaa on vaikea sanoa, mutta yksi vaihtoehtohan on koittaa myydä talo purkukuntoisena, jos joku kiinnostuu paikasta. Silloin ostaja purkaisi talon omalla kustannuksellaan ja rakentaisi uuden tilalle. Se olisi myyjälle ihanteellinen ratkaisu, mutta purkukuntoisten kohteiden myyminen on usein hankalaa.

Tyhjilleen jääneen purkukuntoisen talon kanssa Havela kiteyttää toimimaan näin:

– Asioista selvän ottaminen, purkutyön suunnittelu ja lajittelu.

Lue seuraavaksi