Hyppää sisältöön

The Space Lady soittaa kosmisia covereita – katusoittajat valtaavat ratikat Helsingissä

Nykytaidefestivaali IHME tuo loppuviikon aikana katusoittajat helsinkiläisiin raitiovaunuihin. Ratikoissa esiintyy parikymmentä soittajaa eri puolilta maailmaa ja he muodostavat julkisen taideteoksen. Yksi katusoittajista on kulttimainetta nauttiva amerikkalainen The Space Lady.

nainen soittaa kosketinsoitinta raitiovaunussa

The Space Lady kasaa soitinvarusteitaan helsinkiläisessä raitiovaunussa. Hän nauraa samalla, että vanhan Casio-kosketinsoittimen, pedaalien ja vahvistimen yhdistäminen sujuu häneltä myös unissaan.

Lähes seitsemänkymppinen Susan Dietrich Schneider aloitti katusoittajana yli 35 vuotta sitten Bostonissa. Aluksi hän soitti vanhaa haitaria, mutta pian soittimeksi tuli pieni kosketinsoitin ja ääntä vahvisti kaiutettu mikrofoni.

– Kun soitin kaduilla, monet kysyivät, mikä musiikkityylini on. Minulla ei ollut vastausta.

Schneider alkoi kutsua musiikkiaan avaruusmusiikiksi.

– Versioin lähinnä vanhoja rokkikappaleita. Lopulta tyylin nimeksi tuli primitiivinen futurismi, sillä kosketinsoittimeni on niin alkukantainen, The Space Lady nauraa.

"Luulin, etten soittaisi enää koskaan"

Hippitaustaisen Schneiderin alter ego The Space Lady jäi hetkeksi unholaan 2000-luvun alussa. Fanit kuitenkin muistivat hänet ja lähettelivät hänelle sähköpostia kysellen, minne hän hävisi. Aviomies Eric Schneider kannusti vaimoaan aloittamaan uudelleen ja esiintymään isommille yleisöille.

– Luulin, että The Space Lady oli osaltani jo historiaa ja etten soittaisi enää koskaan. Jäljellä oli vain vanha kypärä. Musiikkivälineet piti hankkia uudelleen nettikaupoista.

Schneider poti myös ramppikuumetta, sillä hän oli soittanut vain kaduilla. Piti opetella puhumaan yleisön edessä.

Nyt The Space Lady on kulttiartisti, joka esiintyy klubeilla ja festareilla ympäri maailmaa.

– En arvannut, että minulla on rakastavia faneja joka puolella.

Ratikkamusiikki sisältää yllätyksen

Raitiolinjalla 10 sisään astuvat matkustajat katsovat aluksi hämmentyneenä ratikassa soittavaa ja laulavaa The Space Ladyä. Hetken kuluttua kaikkia kuitenkin hymyilyttää, kun heleä-ääninen iäkkäämpi nainen laulaa esimerkiksi The Beatlesin Strawberry Fields Forever -kappaleen kauniina avaruusversiona sarvekas kypärä päässään.

The Space Lady on vieraillut Suomessa aiemminkin. Nyt hän osallistuu Helsingissä IHME-nykytaidefestivaalin katusoittajien ratikkakiertueelle parinkymmenen muun soittajan kanssa. He muodostavat tshekkitaiteilija Katerina Sedan kokoaman julkisen taideteoksen.

Susan Dietrich Schneider kertoo, että hän on soittanut aikasemmin junassa. Tärisevä ja soittajaa heittelevä ratikka on hänelle aivan uusi kokemus.

– Tämä on vähän sekavaa, mutta mahtavaa. Pidän siitä yllätyksestä, minkä musiikkini ihmisille tuo. Hehän eivät ole varsinaisesti tulleet katsomaan minua. Se todellakin sykähdyttää.

.
.