Oikeusturvavakuutus tuottaa jatkuvasti pettymyksiä – silti lähes kaikki ostavat sen

Kotitalouksille myytävät oikeusturvavakuutukset tuottavat asiakkaille usein suuria pettymyksiä. Esimerkiksi asuntokauppariidoissa lakimiesten palkkiot nousevat helposti yli sataan tuhanteen euroon, mutta oikeusturvavakuutusten yleisin korvauskatto on alle kymppitonnin.

Kotimaa
Kuvassa homekasvustoa ikkunanpuitteissa
Kia-Frega Prepula / Yle

Oikeusturvavakuutus. Komea sana, mutta arkisessa elämässä oikeusturvavakuutuksen varaan ei kannata laskea oikeastaan yhtään mitään.

Vakuutusyhtiöt kauppaavat oikeusturvavakuutuksia kotivakuutusten kylkiäisinä. Oikeusturvalisän pienellä kirjoitetut sopimusehdot kannattaa lukea tarkasti.

"Ei korvata" -lista on pitkä

Helsinkiläinen asianajaja Antti Riihelä törmää työssään toistuvasti ihmisiin, jotka ovat ottaneet oikeusturvavakuutuksen petollisen turvallisuudentunteen vallassa.

Vakuutusehtoihin on kirjoitettu pitkä lista tilanteista, joissa lakimiesapua ei makseta.

– Oikeusturvavakuutukset eivät korvaa avioeroihin liittyviä omaisuusriitoja eivätkä lastenhuoltoriitoja, Riihelä kertoo.

Kotitalouden oikeusturvavakuutus ei korvaa myöskään esimerkiksi työsuhteen irtisanomiseen liittyviä riitoja. Vakuutusyhtiöt eivät liioin suostu lakimiesten laskujen maksajiksi hallinto-oikeuksissa käytävissä vero- ja sosiaaliturvariidoissa.

Oikeusturvavakuutuksen ehtoja on heikennetty vuosien varrella kaikessa hiljaisuudessa. Vielä 1990-luvulla oli tavallista, että vakuutus korvasi riitajutun hävinneenkin asiakkaansa kaikki oikeudenkäyntiviulut – siis myös hävinneen maksettavaksi tuomitut vastapuolen laskut. Tätä nykyä häviämiseen liittyvä kuluriski on lähes aina asiakkaan itsensä vastuulla.

Toki oikeusturvavakuutuksesta jotakin myös maksetaankin. Vakuutusyhtiö osallistuu lakimiehen palkkauskuluihin, jos esimerkiksi kodin remonttiurakoitsijan laskusta syntyy riitaa. Jos lastesi – tai koirasi – väitetystä metelistä syntyy naapurikäräjöinnin tarvetta, saat lakimiesapua useimmiten vakuutusyhtiön piikkiin.

Korvauskatto on matalalla

Oikeusturvavakuutusten yleisin korvauskatto on pysynyt samana jo yli 20 vuotta – se on yhä 8 500 euroa.

– Korvauskatto tulee riita-asioissa vastaan usein jo ennen käräjäsaliin astumista, asianajaja Antti Riihelä tietää.

– Meikäläinen valmisteleva ja etupainotteinen käräjöinti on kallista. Tavanomaisessakin oikeudenkäynnissä kokonaislasku nousee helposti 50 000 euron korville.

Asuntokauppariidat ja niissä eritoten hometaloriidat ovat ajaneet monet perikadon partaalle.

– Hometaloriidan oikeudenkäyntilasku saattaa hovioikeuden jälkeen olla jopa yli 150 000 euroa. Useimmiten se kaikki kaatuu hävinneen osapuolen niskaan. Siinä kokonaisuudessa oikeusturvavakuutuksen 8 500 euron korvaus oman asianajajan kuluista on laiha lohtu.

Lähes jokainen ostaa – kaikesta huolimatta – oikeusturvalisän

Vakuutusyhtiöille myös oikeusturvavakuutukset ovat tietysti vain yksi kaupallinen vakuutustuote muiden joukossa. Se ei ole hyväntekeväisyyttä.

Korvattavien oikeusriitojen piiri ja korvausten suuruus määritellään vakuutusmatematiikan kylmien kalkyylien avulla.

Kaikesta huolimatta suomalaiset ostavat kotivakuutuksensa lisäosaksi myös oikeusturvan.

– Oikeusturvavakuutuksen kattavuus on Suomessa hyvä. Noin 95 prosentilla suomalaisista on kotivakuutus – ja aika harva on siitä jättänyt sen oikeusturvavakuutuslisän pois, kertoo johtaja Lea Mäntyniemi Finanssialan keskusliitosta.

Mäntyniemi kehottaa oikeusturvavakuutuksen ottajia lukemaan myös sopimusehtojen pienet präntit tarkasti.

– Asiakkaille kerrotaan vuosittain toimitettavassa vakuutuskirjassa myös oikeusturvavakuutuksen keskeinen sisältö.

– Vakuutusyhtiöt kilpailevat myös näillä vakuutustuotteilla. Vakuutusehdoissa on eroja. Jos jaksaa perehtyä ehtoihin, välttyy turhalta mieliharmilta.