1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vaikeuksissa oleva Brasilian presidentti nimitti syytteen saaneen ex-presidentin esikuntapäällikökseen

Vaikeuksissa oleva presidentti pestasi niin ikään vaikeuksissa olevan oppi-isänsä toiseksi korkeimpaan virkaan.

Vasemmalla Brasilian entinen presidentti Lula da Silva ja nykyinen presidentti Dilma Roussef. Kuva: Sebastião Moreira

Talousrikoksista syytteessä oleva Brasilian entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva on nimitetty nykyisen presidentin Dilma Rousseffin esikuntapäälliköksi.

Nimityksellä Rousseff pyrkii auttamaan oppi-isäänsä, joka tunnetaan Brasiliassa lempinimellä Lula. Esikuntapäällikön asemassa Lula voidaan haastaa vain maan korkeimpaan oikeuteen.

Toisaalta Rousseff pyrkii myös pelastamaan oman asemansa nostamalla edelleen suositun Lulan hallitukseensa.

Brasilian talous on huonossa kunnossa ja Rousseffia syytetään valtion varojen huonosta hoidosta. Maassa on järjestetty suuria mielenosoituksia presidenttiä vastaan.

Esikuntapäällikön virka on Brasilian hallinnossa presidentin jälkeen toiseksi korkein. Rousseff toimi itse esikuntapäällikkönä Lulan presidenttikausina vuosina 2005 - 2010.

Luiz Inacio Lula da Silvan rahanpesusyyte liittyy öljy-yhtiö Petrobrasiin kohdistuvaan tutkintaan. Jutun eräs haara koskee Lulaa - syyttäjän mukaan hän on saanut lahjuksena luksustasoisen merenrantahuvilan.

Brasilian presidenttinä vuosina 2003 - 2010 toiminut Luiz Inacio Lula da Silva on kiistänyt syytteet. Lula oli valtakaudellaan erittäin suosittu.