Helsingin valtuusto siunasi pormestarimallin – maratonvaltuustossa sanailtiin yötä myöten

Tulevassa pormestarimallissa valtuusto valitsee aina kunnallisvaalien jälkeen kaupungille pormestarin ja neljä apulaispormestaria. Vastustajat pelkäävät vallan keskittymistä.

Kotimaa
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupungintalo.Yle

Helsingin kaupunginvaltuusto nuiji pöytään historiallisen päätöksen. Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen, Helsingin johtamisessa siirrytään pormestarimalliin.

Valtuustossa käytettiin yli 100 puheenvuoroa, äänestämään päästiin vasta puolenyön kieppeillä. Pormestarimallista äänestettiin peräti kuusi kertaa.

Tulevassa mallissa valtuusto valitsee aina kunnallisvaalien jälkeen kaupungille pormestarin ja neljä apulaispormestaria. Heidät valittaisiin aina vaalikaudeksi eli neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Tällä halutaan, että vaalitulos näkyy paremmin myös hallinnossa.

Helsingin kaavaileman pormestarimallin uskotaan selkiyttävän nykyistä pirstaleista hallintoa. Se kokoaa nykyiset yli kolmekymmentä pientä hallintokuntaa neljäksi suureksi toimialaksi.

Samalla oltiin kuitenkin huolissaan useissa puheenvuoroissa vallan keskittymisestä. Uudessa mallissa toimialojen rinnalla olisi merkittävä keskushallinto ja siinä yksittäisenä kiistakapulana kansliapäällikkö. Tämän toimenkuva on SDP:lle iso mörkö. Kansliapäällikkö olisi kaupunginhallituksessa ainoa virkamiesesittelijä.

Demareiden Osku Pajamäki kritisoi rajusti nyt hyväksyttyä hallintomallia.

– Vaikuttavuus ei kasva. Lisäksi kaikki esittelyvalta on kasattu kansliapäällikölle, Pajamäki suomii.

SDP haluaisi, että esittelijöinä toimisivat toimialajohtajat suoraan eikä heidän esittelyään alistettaisi kansliapäällikön tehtäväksi saati pormestarien.

Sosialidemokraatit olisivat halunneet koko uudistuksen päättämiseen lisää valmisteluaikaa, mutta kaupunginhallitus äänesti nurin heidän palautusesityksensä.

Vihreiden Otso Kivekäs puolestaan ihmetteli sitä, että demareille ei ole kelvannut valmistelun aikana mikään esillä olleista malleista.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki puolestaan liputti pormestaria, mutta ihmetteli miksi uuteen johtamismallin on sotkettu myös toimialamalli?

Myös lautakuntien tehtävien paisuminen herätti huolta uudessa mallissa. Superlautakunnissa on niputettu yhteen muun muassa liikunta, nuoriso ja kulttuuri. Uudessa mallissa tavoitellaan korkeintaan kuusi eri lautakuntaa.

Nyt valittu pormestarimalli otetaan käyttöön jo ensi vuonna kun uusi valtuustokausi alkaa.