Hyppää sisältöön

Supon yksikönpäällikkö: Soldiers of Odin -järjestössä on hyvinkin vahvaa muukalaisvastaisuutta

Katupartioryhmä Soldiers of Odinin johdon yksityisessä Facebook-ryhmässä julkaistuissa kuvaviesteissä näkyy muun muassa aseita ja natsitunnuksia, Yle paljasti tänään. Keskiviikon A-studiossa haastatellun suojelupoliisin eli Supon turvallisuus- ja alueyksikön päällikön Kari Harjun mukaan Soldiers of Odin -järjestö ei ole ihan sitä, miltä se on julkisuudessa pyrkinyt näyttämään.

Kari Harju Kuva: Yle

Yle paljasti keskiviikkona, että katupartioryhmä Soldiers of Odinin johtohenkilöt ovat jakaneet toisilleen suljetussa Facebook-ryhmässä kuvamateriaalia, joissa on natsitunnuksia ja aseita.

– Siellä (Soldiers of Odin -järjestössä) tulee esille hyvinkin vahva muukalaisvastaisuus – kyllä siitä voidaan myös käyttää termiä rasismi, Supon turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju arvioi keskiviikon A-studiossa.

Soldiers of Odin -järjestö itse kiistää olevansa rasistinen tai uusnatsistinen ryhmä, ja sanoo toimivansa vain suomalaisten turvallisuuden ylläpitämiseksi. Kari Harju ei väitettä niele.

– Johtohenkilöillä tiedetään olevan rikostaustaa ja lisäksi siellä (Facebook-ryhmässä) esitellään aseita sekä selkeästi rasismiin viittaavia kuvia, niin kyllä se kertoo siitä, ettei tämä järjestö ole ihan sellainen, millaisen kuvan se on julkisuudessa pyrkinyt antamaan itsestään, Harju sanoo.

Harjun mukaan Supo on huolissaan tällaisten järjestöjen toiminnasta.

– Tässä on suuri väkivaltapotentiaali taustalla, mahdollisuus väkivaltarikoksiin myöskin. Sen takia siihen täytyy kiinnittää huomiota.

Yle on ollut yhteydessä Soldiers of Odinin johtajaan Mika Rantaan, mutta hän ei halunnut kommentoida Ylen paljastamia tietoja.

Harjun mukaan Soldiers of Odiniiin liittyviä huolestuneita yhteydenottoja on tullut Supoon jonkin verran. Hänestä odineja ei pidä kuitenkaan lähtökohtaisesti pelätä.

– Mutta me pelkäämme, että saattaa syntyä tilanteita, joissa tulee jonkinlaisia ylilyöntejä, Harju sanoo.

Yhteyksiä Suomen vastarintaliikkeeseen

Ylen haltuunsa saama materiaalin mukaan Soldiers of Odinin päällystöön kuuluu noin 80 jäsentä, miehiä ja naisia eri puolilta Suomea.

Järjestön yhteyksistä valkoisten ylivaltaa kannattavaan Suomen vastarintaliikkeeseen (SVL) on jo aiemmin esitetty epäilyjä. Ylen saamassa Soldiers of Odin -videomateriaalissa näkyykin myös SVL:n logoja.

– Soldiers of Odinin videoilla on ollut jo aiemmin viitteitä siitä, että siellä on selkeästi äärioikeistokytkentää SVL:ään, Harju vahvistaa.

Soldiers of Odin perustettiin viime vuoden lokakuussa Kemissä. Soldiers of Odin on levinnyt ilmoituksensa mukaan 27 paikkakunnalle.

– Todellista katupartiointitoimintaa on poliisin havaintojen mukaan noin 15 paikkakunnalla, mutta ryhmällä on paljon Facebook-seuraajia ja se tunnetaan ympäri Suomen ja Suomen ulkopuolellakin, Harju kertoo.

Ulkomaille on perustettu useita partioivia sekä virtuaalisia tukiryhmiä.