Rikkihappoa kuljettanut säiliörekka törmäsi puuhun Lahdessa, valtatie 12 poikki tunteja – video

Säiliöautosta pääsi vuotamaan noin kymmenen litraa rikkihappoa. Varotoimena kahden onnettomuuspaikan läheisen kerrostalon asukkaat evakuoitiin. Liikenne onnettomuuspaikan lähellä valtatie 12:lla on poikki ainakin aamupäivän ajan.

Kotimaa
Uutisvideot: Rikkihappoa kuljettanut säiliörekka törmäsi puuhun Lahdessa
Uutisvideot: Rikkihappoa kuljettanut säiliörekka törmäsi puuhun Lahdessa

Rikkihappoa kuljettanut säiliörekka suistui tieltä torstaina aamuyöllä Hämeenlinnantiellä eli valtatie 12:lla Lahden Kärpäsenmäellä.

Täysperävaunullinen yhdistelmäajoneuvo oli tulossa lännen suunnasta Lahden keskustaa kohti. Sen lastina oli 43 tonnia rikkihappoa.

Kärpäsenmäen alla kuljettaja menetti poliiisin mukaan yhdistelmän hallinnan ja törmäsi tien oikealla puolella oleviin kahteen isoon puuhun. Puut kaatuivat ja estivät yhdistelmän törmäämisen talon seinään.

Yhdistelmän vetoauto kaatui törmäyksessä. Noin kymmenen litraa rikkihappoa pääsi vuotamaan säiliöstä, päivystävä palomestari kertoo.

Kartta
Liikenne valtatie 12:lla eli Hämeenlinnantiellä on poikki molempiin suuntiin onnettomuuspaikan lähellä.Yle Uuutisgrafiikka

Raivaus kestää tunteja

Liikenne valtatie 12:lla on poikki molempiin suuntiin. Poliisin arvion mukaan tie on poikki ainakin aamupäivän ajan. Ajoneuvoja käännytetään pois Hämeenlinnantieltä lännen suunnasta tullessa Ala-Okeroistentien risteyksessä ja idästä tullessa Mytäjäisten risteyksessä, poliisi kertoo.

– Vetoauton säiliö, joka hieman vuoti, on nyt saatu tyhjennettyä. Myös perävaunun säiliö vaurioitui törmäyksessä, mutta se ei vuoda, joten enää ei ole vaaraa, että vuotoa tulisi, sanoi palomestari Harri Kittelä aamulla hieman ennen kahdeksaa.

Säiliön tyhjennyksen jälkeen ajoneuvo kuljetetaan pois ja onnettomuuspaikka raivataan. Tarkkaa arviota siitä, kuinka kauan onnettomuuspaikan raivaus ja tutkinta paikalla kestää, ei vielä ole.

Varotoimena kymmeniä ihmisiä läheisestä kahdesta kerrostalosta evakuoitiin linja-autoilla Hennalan kasarmialueelle, jonne SPR järjesti heille tilat. Poliisin arvion mukaan he joutuvat odottamaan kotiinpääsyä ainakin tunteja, kunnes säiliöauto saadaan tyhjennettyä ja onnettomuuspaikka raivattua.

Lisäksi Kärpäsenmäen ympäristössä suojattiin kaivonkansia, ettei rikkihappoa pääse valumaan pohjaveteen.

Läheinen Salpausselän koulu on päättänyt, että torstain koulupäivä jätetään väliin, koulun rehtori kertoo.

Onnettomuuden syystä ei vielä ole tietoa. Tien pinta on kuitenkin aamuyöllä ollut liukas, palomestari sanoo. Kuljettaja ei loukkaantunut törmäyksessä.