Hyppää sisältöön

Mokasitko amiksen tai lukion? Ei haittaa – jatko-opinnoista voi nyt kilpailla samalla viivalla hikarien kanssa

Ammattikorkeakoulujen yhteisvalinnassa kokeillaan uutta esivalintatestiä. Pääsykokeeseen kutsuttavia ei karsita enää todistuspisteiden perusteella vaan hakijat osoittavat motivaatiota ja osaamistaan esivalintakokeessa. Ensimmäisenä esivalintakoe otetaan käyttöön sosiaali- ja terveysalalla sekä liikunta-alalla.

Hoitajaopiskelijoita Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Kotkan kampuksella. Kuva: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Ammattikorkeakoulut uudistavat tapaa, jolla hakijoita kutsutaan pääsykokeisiin. Yleensä karsintaa on tehty toisen asteen koulutuksen opintomenestyksen perusteella. Tänä keväänä valtaosassa ammattikorkeakouluista järjestetään valtakunnallinen esivalintakoe.

Toukokuussa järjestettävä esivalintakoe otetaan ensimmäisenä käyttöön sosiaali- ja terveysalan ja liikunta-alan yhteishaussa. Verkossa ja vaikka omalta kotisohvalta tehtävä koe on edessä esimerkiksi sairaanhoitajiksi tai sosionomeiksi pyrkivillä.

Uudistuksen taustalla ovat ammattikoulujen uudet opetussuunnitelmat ja arviointikäytäntö.

– Ammattikoululaisten todistuksessa numeroita on nykyään niin vähän, että keskiarvojen laskeminen ei ole enää mahdollista. Valtakunnallisesti on katsottu, että esivalintakokeen kautta pääseminen pääsykokeeseen on yhdenvertaista ja kaikki hakijat ovat samalla viivalla, sanoo sosiaali- ja terveysalan koulutuspäällikkö Päivi Mäenpää Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta.

Kaikki samalla viivalla

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa esivalintakoe tulee eteen paitsi sairaanjoitajaksi tai sosionomiksi aikovilla, myös naprapaatin, geronomin tai ensihoitajan perustutkintoa suorittamaan pyrkiville.

KyAMK:ssa sosiaali- ja terveysalan pääsykokeisiin kutsutaan noin nelinkertainen määrä hakijoita tarjolla oleviin aloituspaikkoihin nähden. Aloituspaikkoja on yhteensä 167.

Koulutuspäällikkö Päivi Mäenpää pitää hyvänä sitä, että huono todistus ei enää automaattisesti hankaloita jatko-opintoihin pääsyä.

– Esivalintakoe antaa opiskelijoille samat mahdollisuudet päästä opiskelemaan, myös niille, joita ei ehkä kouluaikana ole opinnot niin kiinnostaneet. Ihminen kypsyy ja kasvaa, elämäntilanteet muuttuvat, näin kenenkään ei tarvitse jäädä kiinni huonoihin todistuksiin ja arvosanoihin.

Koe tehdään verkossa

Toistaiseksi esimerkiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa kokeesta tiedetään vain vähän.

– Jos kaikki menee suunnitellusti ja esivalintakokeen sisältö mittaa hakijan motivaatiota ja osaamista, niin uudistus on hyvä, Mäenpää tuumii.

Mäenpään mukaan koetta varten tulee lähdemateriaalia, jonka hakija lukee etukäteen. Ennakkomateriaali julkaistaan ylioppilaskirjoitusten päätyttyä. Varsinaiseen esivalintalomakkeeseen hakijat saavat linkin sähköpostilla.

Koelomakkeen teknisestä toteutuksesta vastaa Metropolia ammattikorkeakoulu. Sisältöä valmistelee Ammattikoulujen rehtorineuvosto Arenen asettama työryhmä.

Esivalintaa kokeillaan tänä keväänä 21 suomalaisessa ammattikorkeakoulussa. Esivalintakoe on valtakunnallinen ja kaikille hakijoille sama.

Yhteishaku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin päättyy 6. huhtikuuta.

.
.