1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjan hallitus hyväksyi Utøyan terrori-iskun kiistellyn muistomerkin

Avoin haava -teos on naapurien mielestä liian raju jokapäiväinen muistutus 69 ihmisen hengen vaatineesta terrori-iskusta. He aikovat viedä asian oikeuteen. Samaan aikaan jatkuu iskun tekijän Anders Behring Breivikin oikeudenkäynti, jossa hän valittaa vankilaoloistaan.

Jonas Dahlbergin suunnitelma muistomerkki Avoin haava. Kuva: Jonas Dahlberg Studio / EPA

Norjan hallitus on hyväksynyt Utøyan vuoden 2011 terrori-iskun muistomerkin ja haluaa, että se valmistuu ensi vuoden aikana. Ruotsalaistaiteilija Jonas Dahlbergin suunnittelema muistomerkki on herättänyt paljon kiistaa ja töiden aloittaminen on lykkääntynyt. 

Sørbråtenin niemelle kaavailtu Avoin haava -teos olisi niemenkärjen katkaiseva, veden alle ulottuva kuilu, jonka seinämään kaiverrettaisiin kuolonuhrien nimet. Niemeltä on näkymä Utøyan saarelle. Kuilua kaivettaessa saadut kivet vietäisiin muistomerkiksi Oslon hallintokortteliin.

– Tarvitsemme kansakuntana paikan, jossa voimme surra, kaivata poismenneitä ja kokoontua niiden arvojen nimessä, joita vastaan on hyökätty, sanoi kuntaministeri Jan Tore Sanner hallituksen päätöksen jälkeen.

Taitelija uskoo kompromissiin

Anders Behring Breivik ampui Utøyan saarella 69 vasemmistonuorten leirille kokoontunutta ihmistä. Sitä ennen hän oli räjäyttänyt pommin Oslon hallintokorttelissa. Siellä kuoli kahdeksan ihmistä.

Norjalaisten enemmistö on kyselyjen perusteella muistomerkistä samaa mieltä hallituksen kanssa, mutta Sørbråtenin asukkaat eivät halua 40 metriä pitkää ja 3,5 metriä leveää avohaavaa omille kulmilleen jokapäiväiseksi muistutukseksi hirmuteosta.

He ovat uhanneet viedä muistomerkin oikeuden käsittelyyn, jos hallitus hyväksyy sen. Sannerin mukaan hallitus yrittää vielä löytää sopuratkaisun.

Dahlbergille on jo annettu tehtäväksi laatia taideteos kiitokseksi naapureille. Taiteilija on sanonut ymmärtävänsä naapurien kantaa ja uskovansa, että asia ratkeaa.

Itse Utøyan saarella julkistettiin muistomerkki toissa kesänä. Saaren korkeimmalla kohdalla puista riippuvaan, valoa heijastavaan puolitoistametriseen metallikehään on kaiverrettu uhrien nimet ja iät. Joukosta puuttuu yhdeksän nuorta, joita omaiset eivät halunneet mukaan.

Breivik haluaa johtaa natsipuoluetta vankilasta

Norjassa on parhaillaan meneillään oikeudenkäynti, jossa Breivik vaatii parannuksia vankeutensa olosuhteisiin. Hän pitää epäinhimillisenä sitä, että hänet on eristetty muista vangeista eikä saa käydä vapaasti kirjeenvaihtoa tai tavata äärioikeistolaisia kannattajia.

Pitkällä valituslistalla ovat myös muun muassa mikroateriat ja muoviset ruokailuvälineet. Lisäksi hän on käyttänyt oikeudenkäyntiä tilaisuutena julistaa äärioikeistolaista ideologiaansa ja haluaan johtaa fasistista puoluetta vankilasta.

Hän kertoi, että ainoastaan Adolf Hitlerin opetukset ovat auttaneet häntä kestämään elämisen eristyksissä. Hän vertasi itseään Etelä-Afrikan kansalaisoikeustaistelijaan, kauan vankeudessa istuneeseen ja sittemmin presidentiksi valittuun Nelson Mandelaan ja sanoi, ettei enää pidä väkivaltaa keinona päästä poliittisiin tavoitteisiinsa.

– Emme välttämättä usko sitä, kommentoi Norjan hallitusta edustava asianajaja Marius Emberland.

Oikeudenkäynnin on määrä päättyä perjantaina.