"Taloudenhoidon näytöt on nyt annettu" – Vimpeli ei taivu helpolla kuntaliitokseen

Vimpelissä on vahvaa halua torjua kuntaliitos Alajärven kaupungin kanssa. Keskiviikkoiltana asiaa puitiin kuntalaistilaisuudessa. Kunnanjohtaja Anita Paavola tulkitsee tilaisuutta niin, että vimpeliläiset ovat valmiita jatkamaan tarkkaa taloudenpitoa, kunhan itsenäisyys säilyy.

Vimpeli
kolikko kolikot nuija kunta säästöt raha
Jenna Minkkinen / Yle

Kuntalaistilaisuus järjestettiin Vimpelissä samana päivänä, jolloin kunta esitteli viime vuodelta positiivisen tilinpäätöksen. Tilinpäätös on lähes 1,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Taloudenhoidon näytöt on nyt annettu ja valtioneuvosto tekee päätöksen (kuntaliitoksesta) kesäkuun loppuun mennessä. Se päätös on ihan poliittinen päätös eikä sitä pysty ennakoimaan, toteaa Vimpelin kunnanjohtaja Anita Paavola.

Erityinen kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä yhdistäisi Vimpelin kunnan Alajärven kaupunkiin. Laesterä esittää molempien kuntien valtuustoille, että Vimpeli liitetään Alajärveen jo ensi vuoden alusta lähtien.

"Vimpeliläinen identiteetti on hyvin vahva"

Kuntalaistilaisuuten keskiviikkoiltana osallistui yli sata vimpeliläistä. Keskustelu oli vilkasta.

– Vimpeliläinen identiteetti on hyvin vahva ja kun kunnalla on talous kohentunut huomattavasti, nähtiin se osoituksena siitä, että kunta voisi jatkaa itsenäisenä, kertoo Paavola tilaisuuden hengestä.

– Selkeästi mielipide oli itsenäisen Vimpelin puolesta.

Kyllä minulla on sellainen käsitys, että kuntalaisilla on valmiutta siihen, että tiukka taloudenpito jatkuu.

Anita Paavola

Eero Laesteräkin on myöntänyt, että Vimpelin talous on arviointimenettelyn jälkeen kohentunut huomattavasti, mutta siitä huolimatta hän pitää kuntaliitosta välttämättömänä Vimpelin asukkaiden palvelujen turvaamiseksi.

Anita Paavola huomauttaa kuitenkin, että kuntaliitosesityksen alijäämäperuste on nyt poistunut. Hän myös uskoo, että kunnalla on edellytykset jatkaa tarkan taloudenpidon linjalla ja tehdä jatkossakin positiivista tulosta.

– Kyllä minulla on sellainen käsitys, että kuntalaisilla on valmiutta siihen, että tiukka taloudenpito jatkuu.

Vimpelin kunnanvaltuusto ottaa kantaa kuntaliitosesitykseen 25. huhtikuuta. Samana päivänä on asiasta päättämässä myös Alajärven kaupunginvaltuusto.

– Valtuuston kokous järjestetään Vimpelin yhteiskoulun ja lukion auditoriossa, jotta kuntalaisilla on mahdollisuus tulla seuraamaan päätöksentekoa, kertoo Paavola.