yle.fi-etusivu

Lääkärikoulutus uudistuu – terveyskeskustyötä tulossa rutkasti lisää

Oulun yliopisto pyrkii perehdyttämään lääkäriopiskelijoita aiempaa tiiviimmin terveyskeskustyöhön. Pohdinnassa on myös digitalisaation entistä parempi hyödyntäminen opetuksessa.

Kotimaa
Terveyskeskuslääkäri kokeilee lapsen polvirefleksiä.
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Oulun yliopiston lääkärikoulutus uudistuu. Yliopistossa tehdään parhaillaan uutta opintosuunnitelmaa, joka on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2017.

Lääkärikoulutukseen aiotaan lisätä selvästi nykyistä enemmän terveyskeskustyötä. Lääketieteellisen tiedekunnan koulutusdekaanin Jyrki Mäkelän mukaan pyrkimyksenä on esimerkiksi saada lääkäriopiskelijat harjoitteluun perusterveydenhuoltoon joka opintovuosi, kun tähän asti näitä harjoittelujaksoja on ollut vähemmän.

Lisäksi Oulun lääkäriopiskelijoille tullaan jatkossa opettamaan koulunpenkillä nykyistä kattavammin terveyskeskustyössä tarvittavia tietoja ja taitoja.

Terveyskeskuspalvelun lisääminen on ilman muuta meidän pyrkimyksemme.

Jyrki Mäkelä

– Terveyskeskuspalvelun lisääminen on ilman muuta meidän pyrkimyksemme. Lisäksi oppiaineiden sisältöä on tärkeä tarkastella. Pyrimme saamaan perusterveydenhuollon ammattilaisia arvioimaan opintokokonaisuuksiamme. He voivat katsoa, mitä mitä meiltä puuttuu, ja mitkä olisivat opetuksessa asioita, joita pitää ottaa huomioon nimenomaan terveyskeskuksissa.

Lisäksi Oulun yliopistossa mietitään, miten digitalisaatiota hyödynnettäisiin entistä paremmin opetuksessa.

Oulun yliopistossa on kipuiltu suuriksi paisuneiden opetusryhmien kanssa. Tyypillinen ryhmäkoko on Oulussa tällä hetkellä 8-12 opiskelijaa, kun ihanne olisi enintään kahdeksan.

Koulutusdekaanin mukaan opetusryhmiä pyritään saamaan pienemmiksi. Jyrki Mäkelä kertoo, että lisää opetushenkilökuntaa ei ole kuitenkaan luvassa.

– Yliopistoihin kohdistuvat leikkaukset ovat selviä, ja lääketieteellinen tiedekunta on varmasti jatkossakin hyvin tarkan tulosseurannan kohteena. Tässä varmaankin nyt täytyy vain jakaa oppilaat useampiin ryhmiin. Opettajien täytyy venyä, muuta keinoa ei taida olla, koulutusdekaani Mäkelä toteaa.