Pyhän Patrickin kunniaksi saavat marssia nyt myös homot

New Yorkissa on marssittu Irlannin kansallispyhimyksen päivänä yli 250 vuonna. Avoimesti homoseksuaalit eivät ole olleet tervetulleita maailman suurimpaan irlantilaismarssiin, minkä takia pormestarikin ryhtyi toissa vuonna boikottiin.

kulttuuri
Paraatiasuiset tytöt kantavat lippuja kadulla, jnka varrella on sateenkaarijulistetta kannattelevia ihmisiä.
Tätä homofobian vastaista julistetta toissa vuodelta ei enää tarvita New Yorkin Pyhän Patrickin päivän marssireitin varrella. Andrew Gombert / EPA

New Yorkin suuren irlantilaisyhteisön marssi Irlannin kansallispyhimyksen Pyhä Patrickin päivänä on tänä vuonna aiempaa kattavampi: mukaan pääsee nyt myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustava Lavender & Green Alliance (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on valtava voitto, sanoo irlantilaisyhdysvaltalainen Emmaia Gelman, joka on 20 vuoden aikana pidätetty toistuvasti protestoinnin vuoksi.

Yksilöinä homoseksuaalit ovat saaneet marssia ennenkin, mutta seksuaali-identiteetistä kertovat julisteet, rintamerkit ja muut tunnukset ovat olleet kiellettyjä. Kieltoa yritettiin kumota oikeudessa 1990-luvun alussa, mutta oikeus katsoi, että perustuslaki antaa järjestäjille oikeuden määritellä rajat.

Paineet kuitenkin kasvoivat vuosien myötä samalla, kun yhdysvaltalaisten kanta homoseksuaalisuuteen on yleensäkin muuttunut yhä suopeammaksi niin kansalaisten keskuudessa kuin oikeuslaitoksessa.

Oluttehtaat sulkivat sponsorihanat

Huutava mies, joka on maalannut kasvonsa Irlannin lipun väreillä ja kiinnittänyt rintansa täyteen irlantilaisuutta ylistäviä merkkejä.
New Yorkin Pyhän Patrickin paraati on kansanjuhlaa. Kuva on toissa vuodelta.Andrew Gombert / EPA

Useat poliitikot ovat ottaneet viime vuosina kantaa jäämällä paraatista pois. Toissa vuonna niin teki myös pormestari Bill de Blasio. Myös kaupallinen puoli näytti tasa-arvolle irlanninvihreää väriä, kun oluenvalmistajat Guinness ja Heineken vetivät paraatilta sponsoritukensa.

Muun muassa Bostonissa ja Washingtonissa linja muuttui jo aiemmin. New Yorkissakin järjestäjät taipuivat viime vuonna ottamaan mukaan marssia sponsoroivan tv- ja elokuvayhtiön NBCUniversalin homoseksuaalisia edustajia. Se sai panimot avaamaan rahahanansa, mutta monet pitivät elettä liian vähäisenä.

Vasta tämänvuotinen päätös Lavender & Green -järjestön pääsystä mukaan saa de Blasionkin palaamaan marssirivistöön. Siellä ovat nyt myös lääketieteen opiskelija Emmaia Gelman, jonka isoisovanhemmat muuttivat siirtolaisina Irlannista Amerikkaan, sekä hänen tyttöystävänsä, jonka Gelman tapasi protestoidessaan marssin epätasa-arvoa vastaan.

Kaikkia katolilaisjärjestöjä muutos ei kuitenkaan ole miellyttänyt. Boikottiliike virisi sillä suunnalla jo viime vuonna, kun abortin vastustajia ei päästetty marssimaan yhtä lailla oman kylttinsä alla.

Tänä vuonna muistetaan kansannousua

New Yorkin Pyhän Patrickin päivän paraati (siirryt toiseen palveluun) on irlantilaisjuuristen vanhin juhla Yhdysvalloissa. Ensimmäinen järjestettiin jo vuonna 1762. Marssi on myös maailman suurin Pyhän Patrickin paraati. Se on kerännyt keskimäärin 200 000 osanottajaa ja kaksi miljoona katsojaa.

Tämä vuonna muistetaan paitsi omaa tai esivanhempien kotimaata ja sen kulttuuria, niin myös Irlannin kansannousua, josta tulee pääsiäisenä kuluneeksi sata vuotta. Kapinalla yritettiin kukistaa brittivalta, mutta kapinallisia monin verroin vahvemmat brittijoukot nujersivat heidät verisesti.

Paraatin järjestäjätoimikunnan johtajan John Laheyn mukaan tämänvuotinen tavoite on muistuttaa, mitä ihminen voi oppia sekä uhrauksista ja sankarillisuudesta että rakkaudesta ja suvaitsevaisuudesta, jotka hänen mukaansa kuvaavat irlantilaisuutta.

Lähteet: AP, Yle Uutiset