Kaupunkisuunnittelija: pysäköintinormien poistamisella jopa 30 prosenttia halvempia asuntoja Helsinkiin

Pysäköintinormien purkaminen kokonaan voisi alentaa asuntojen hintoja Helsingin keskustassa jopa 30 prosenttia, uskoo konsulttiyritys Siton kaupunkisuunnittelija.

Ahtaaseen pysäköintipaikkaan voi kannattaa, jolloin poislähtö on helpompaa. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Pysäköintinormit johtavat kalliimpiin ja isompiin asuntoihin, sanoo Pekka Vehniäinen, kaupunkisuunnittelija konsulttitoimisto Sitosta Svenska Ylen haastattelussa.  

Vehniäisen mukaan esimerkiksi pysäköinti Espoossa vie enemmän tilaa kuin Mankkaa, Pohjois-Tapiola ja Tapiola yhteensä.

Vehniäisen mukaan parkkipaikkojen tarpeen ennustaminen ei pohjaudu tällä hetkellä tarpeeksi faktoihin ja tilastoihin. Erityisen kriittinen hän on asuntokohtaisia autopaikkanormeja kohtaan.

– Poliitikoilla on käsitys niin kutsutusta standardiperheestä, joka tarvitsee yhden tai kaksi autoa. Se ei pidä paikkaansa. Suurimmassa osassa kaupunkiasuntoja, erityisesti kerrostaloissa, asuu yksi tai kaksi ihmistä. Heillä on joko yksi auto tai ei autoa lainkaan, Vehniäinen sanoo.

Asuntokohtaiset normit johtavat siihen, että pieniä asuntoja rakennetaan vähemmän, sillä useamman asunnon rakentaminen lisää autopaikkojen määrää.

– Pienille asunnoille on tarvetta, mutta koska se on pysäköintinormien takia kallista, rakennetaan asunnoista suurempia.

Naapurit maksavat autoilijan laskun

Vehniäinen arvioi, että pysäköintinormien hylkääminen voisi laskea hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella sijaitsevien asuntojen hintoja jopa 20-30 prosenttia.

Vehniäinen ei kuitenkaan usko, että normeista tullaan luopumaan kokonaan, sillä se on poliittisesti vaikeaa. Jos autoilijan olisi maksettava autopaikka kokonaan itse, tulisi sille hintaa Vehniäisen arvion mukaan 40 000 eurosta 60 000 euroon.

Vehniäisen mielestä parkkipaikkojen ei kuitenkaan tulisi olla etusijalla kun mietitään asioita, joita tuetaan julkisesti.

– Parkkipaikat eivät ole koskaan ilmaisia, ja laskun pitäisi mennä autoilijoille.