Hailuodon lautta päivystää pelastustilanteita varten öisin sulan veden aikaan

Oulun edustalla sijaitsevaan Hailuodon saareen kulkeva lautta ei päivystä mahdollisia pelastusajoneuvoja varten, kun jäätie on käytössä. Kunnanjohtajan mukaan järjestely ei ole riittävän hyvä.

Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Julkisuudessa runsasta keskustelua herättäneeseen Hailuodon lautan yöpäivystystilanteeseen on tullut selvennystä. Hailuotoon kulkevan lautan yöpäivystystä puitiin helmikuussa. Silloin muun muassa Hailuodon kunnassa oli epäselvyyttä siitä, milloin lautan yöaikainen päivystys on käytössä.

FinFerriesin turvallisuus- ja liikennejohtajan Veijo Hiukan mukaan lautalla ei ole yöpäivystystä silloin, kun jäätie on käytössä. Ambulanssi pääsee tarvittaessa jäätietä pitkin saareen. Kun jäätietä ei ole, lautalla päivystetään öisin, jotta pelastusajoneuvot pääsevät veden yli Hailuotoon.

Asian vahvistaa myös koko Suomen saaristoliikenteestä vastaava Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Hailuodon kunnanjohtaja Tero Karinen ei pidä tätä järjestelyä kuntalaisten kannalta riittävän hyvänä. Karisen mukaan lautan yöpäivystyksen pitäisi olla käytössä myös silloin, kun jäätie on auki, sillä isommat pelastusajoneuvot eivät pääse tarvittaessa saareen jäätietä pitkin painorajoitusten takia.

Kunnanjohtaja kertoo, että asiaa tullaan käsittelemään kunnassa vielä tarkemmin.