1. yle.fi
  2. Uutiset

Keuruu on hiihtokisojen kuningas – neljät SM-kisat kymmenessä vuodessa

Hiihdon SM-mitaleista kamppaillaan ensi vuonna taas Keuruulla. Suomen Hiihtoliiton hallitus myönsi eilen aikuisten SM-kisat Keuruun Kisailijoille. Kyseessä on jo neljäs kerta kymmenen vuoden sisään, kun Keuruulla hiihdetään aikuisten SM-mitaleista. Erilaisia arvokisoja Montosmäen kupeilla on järjestetty liki joka vuosi.

suomenmestaruus
YLE Keski-Suomi

Keuruulla ensi talven SM-kisojen järjestämistä pohdittu jo hetken aikaa ennen varsinaista järjestämispäätöstä ja nyt alkaa rutiinityö kiivaalla tahdilla.

– Työntäyteisiä aikoja taidetaan ruveta elämään. Ollaan pikkuisen jäljessä aikataulusta Lahden SM-kisojen ja siihen liittyvien sopimusjuttujen takia, mutta nyt alkaa kova hässäkkä ja työ aluksi järjestelytoimikunnan kasaamisella, kertoo Keuruun Kisailijoiden kilpailupäällikkö Veikko Ahonen.

Syntyi verkosto, jonka lajiliitto FIS on hyväksynyt.

Veikko Ahonen

Kolmipäiväiset kisat tullaan käymään tammi-helmikuun vaihteessa Keuruun Liikuntapuistossa. Alueella on järjestetty SM-tason hiihtokisojen lisäksi hiihtosuunnistus- ja ampumahiihtokisoja. Montosmäen kupeeseen on rakentunut tasokkaat latupohjat ja riittävän rankat reitit arvokisoille.

– Kaikki muodot ja profiilit on kuin nenä päähän. Siitä sitten vaan koneet töihin ja syntyi verkosto, jonka lajiliitto FIS on hyväksynyt, kertoo Veikko Ahonen.

Keuruuseen luotetaan useista syistä

Keuruun järjestelykykyyn luotetaan monista syistä. Ahosen mukaan kaikki lähtee Keuruun yleisestä ja hyvästä ilmapiiristä koko liikuntaan ja hiihtourheiluun.

–Täällä panostettiin 2000-luvun alussa lajiin ja kisakeskuksen rakentamiseen. Sen hyvä infra on kyllä yksi valttikortti. Sitten meidän hyvä talkoohenki ja onnistuneet kisajärjestelyt, vaikka olosuhteet eivät luojan puolelta ole aina olleet myötämieliset, mutta jokainen ymmärtää mistä se johtuu, listaa Ahonen menestystekijöitä.

Kyseessä ei ole massakilpailu vaan huippujen ja lähellä huippua olevien kisa.

Veikko Ahonen

Keuruulla on järjestetty aikuisten kisojen lisäksi monet nuorten SM-kisat sekä Suomen Cup ja Skandinavian Cup-kisoja eli jonkinasteinen arvokisa miltei joka vuosi 2000-luvun alusta lähtien.

Ensi talvena Keuruulla on odotettavissa kovaa menoa, sillä yleisten sarjojen SM-hiihdoissa on jaossa paikat Lahden MM-hiihtoihin. Kisoihin on tulossa noin 300 hiihtäjää: noin sata naista ja 200 miestä.

–Ajankohta on juuri se viimeinen startti ennen MM-kisoja ja sillä on erittäin suuri merkitys kisajoukkueen valintaan. Kyseessä ei ole massakilpailu vaan huippujen ja lähellä huippua olevien kisa, tietää Ahonen.

Lue seuraavaksi