1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija arvioi Soldiers of Odinia: "Julkisivu ja se mitä tapahtuu kulissien takana, eivät aivan kohtaa"

Soldiers of Odin korostaa olevansa turvallisten katujen ja perheiden asialla. Ylen eiliset paljastukset ovat tällaisten mielikuvien kanssa ristiriidassa, arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelema väitöskirjatutkija.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle kertoi eilen, kuinka Soldiers of Odin -katupartion johtohahmot jakavat netissä toisilleen muun muassa asekuvia sekä natsitunnuksia ja -tervehdyksiä sisältävää materiaalia. Ryhmän jäsenet julkaisevat salaisilla Facebook-sivuillaan myös paljon rasistisia kuvia ja kommentteja.

Julkisuudessa katupartio on kertonut puolustavansa suomalaisia perheitä. Salaisilla sivuilla puolestaan julkaistiin kuva ämpärissä olleesta tummaihoisesta lapsesta, saatesanoilla "saavillinen paskaa".

Asiassa on ristiriitaa, arvioi väitöstutkija Johan Eerik Kukko Lapin yliopistosta. Hän tekee väitöskirjaa omankädenoikeudesta.

– Eilisten tietojen valossa voi todeta, että heidän julkisivunsa ja se mitä tapahtuu kulissien takana, eivät aivan kohtaa, Kukko sanoo.

Soldiers of Odin perustettiin syys-lokakuussa Kemissä ja rekisteröitiin viime kuussa. Ryhmä on kerännyt nopeasti kannatusta facebookissa ja saanut kannattajia myös ulkomailta. Kukon mukaan kyseessä on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen ilmiö. 

– Katupartiot sellaisenaan ovat Yhdysvalloissa erittäin suosittuja. Esimerkiksi naapuruston vahteja, jotka kulkevat aseiden kanssa, löytyy paljon. Suomessa ei ole koskaan ollut näin järjestäytynyttä katupartiotoimintaa tässä mittakaavassa.

Ryhmän taustalla turhautuminen

Soldiers of Odin kiistää olevansa rikollinen ryhmä. Ryhmän keskeisillä jäsenillä on kuitenkin useita tuomioita. Esimerkiksi yhdistyksen puheenjohtajalla Mika Rannalla on törkeää pahoinpitelyä koskeva rikossyyte viime kesältä. Ryhmä on hyvin järjestäytynyt ja sen päällystöön kuuluvilla on erilaiset tunnukset kuin rivijäsenillä. Voiko ryhmää verrata esimerkiksi moottoripyöräjengeihin?

– Sellaista suoraa vertausta ei ehkä vielä voi tehdä. Siellä on aika paljon samanlaisia merkkejä kuin esimerkiksi moottoripyöräkerhoilla. Eli löytyy tällaista prospect-jäsenyyttä ja support-toimintaa, Kukko toteaa. 

Soldiers of Odin on monessa yhteydessä korostanut, että tällaiselle toiminnalle on kysyntää, koska kadut ovat heidän oman arvionsa mukaan muuttuneet viime aikoina turvattomiksi. He vastustavat islamisaatiota, ja ovat erittäin turhautuneita valtion ja hallituksen harjoittamaan politiikkaan.

– He kokevat, että koska kukaan ei tee asialle mitään, heidän täytyy ottaa oikeus omiin käsiinsä ja tehdä jotain, Kukko kuvailee ja arvioi, että ryhmä luo kysyntää juuri pelolla.