Kurdiryhmä sanoo tehneensä Turkin tuhoisan pommi-iskun

Turkin pääkaupungissa Ankarassa sunnuntaina tehdyssä pommi-iskussa kuoli 37 ihmistä.

Ankaran autopommi-isku tapahtui bussipysäkillä, kaupungin pääkadulla Atatürk Bulvarilla. Kuva: EPA

Kurdistanin vapauden haukat (TAK) nimeä käyttävä ryhmä sanoo tehneensä pommi-iskun Ankaran keskustassa viime sunnuntaina. Iskussa kuoli 37 ihmistä ja yli 120 loukkaantui.

TAK:n mukaan kyseessä oli kosto Turkin kurdialueille tekemistä iskuista. Turkin armeija on tehnyt lukuisia iskuja kurdeja vastaan sen jälkeen, kun Turkin ja PKK:n tulitauko romahti viime heinäkuussa.

TAK:n mukaan sunnuntaina Ankarassa tehty isku oli suunnattu Turkin turvallisuusjoukkoja vastaan. TAK kiistää, että isku olisi tarkoitettu siviilejä vastaan.

Räjähteillä lastattu auto räjäytettiin Ankaran keskustassa linja-autopysäkin läheisyydessä. Alueella sijaitsee useita Turkin hallintorakennuksia, kuten ministeriöitä. Suuri osa uhreista oli kuitenkin siviilejä.

TAK sanoo, että ryhmä on valmis uusiin iskuihin, jotka voivat aiheuttaa lisää siviiliuhreja.

Turkki on syyttänyt iskusta kurdien PKK-järjestöä ja siihen kytköksissä olevia ryhmittymiä. TAK sanoo irtaantuneensa PKK:sta, mutta asiantuntijoiden mukaan PKK ja TAK ovat yhteyksissä toisiinsa.

Saksan ulkoministeriö on ilmoittanut, että se sulkee väliaikaisesti suurlähetystönsä Ankarassa ja konsulaattinsa Istanbulissa välittömän hyökkäyksen uhan vuoksi. Lisäksi Istanbulissa sijaitseva saksalainen koulu suljetaan viranomaisten saaman varoituksen vuoksi.

Tiedossa ei ole, kytkeytyykö lähetystöjen ja koulun sulkeminen TAK:n ilmoitukseen uusista iskuista.