1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjailijat: Minna Canthin kotitalo pelastettava

Suomen Kirjailijaliitto ja Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät ry vetoavat Kuopion kaupunkiin Minna Canthin kotitalon Kanttilan pelastamiseksi. Kanttila on ollut huonossa kunnossa jo pitkään ja kalliita korjaustöitä ei ole pystytty tekemään.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Suomen Kirjailijaliitto ja Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät ry toivovat Kuopion kaupungin ottavan Kanttilan pelastamisen uudelleen käsittelyyn.

Kanttila on mennyt viime vuosien aikana huonoon kuntoon ja kunnon remonttia ei ole tehty. Talo on ollut myynnissä pitkään, mutta kauppoja ei ole saatu aikaiseksi. Viimeisin ostajaehdokas, kulttuurineuvos Veijo Baltzar, vetäytyi kaupoista tammikuussa kalliisiin remonttikustannuksiin vedoten.

Suomen Kirjailijaliitto ja Vestäjät ry esittävät, että Kuopion kaupunki hankkisi rahoituksen talon kunnostamiseen yhdessä valtion, säätiöiden ja yksityisten rahoittajien kanssa.

– Kun kaupungin alueella on noin historiallinen ja arvokas rakennus, halusimme muistuttaa rakennuksen tärkeydestä. Canth on merkittävä suomalainen kirjailija. On todella sääli, jos talo pääsee lopullisesti ränsistymään, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen sanoo.

Kanttilan omistaa tällä hetkellä rakennusyhtiö NCC. Vainosen mielestä talon tulevaisuus on paljon myös kiinni omistajan asenteesta ja valmiudesta erilaisille mahdollisuuksille, esimerkiksi joukkorahoitukselle.

– Tiedämme Suomen Kirjailijaliitossa, että iso remontti tarvitaan ja se maksaa. Mutta kaikkea ei saisi torpata sanomalla, että ei ole rahaa. Suomen 100-vuotisjuhlat ovat ensi vuonna, niin tässä yhteydessä mielestäni valtion pitäisi tarttua tomerasti asiaan ja osoittaa varoja arvokkaan talon korjaamiseen, Vainonen painottaa.