Koe uusi yle.fi

Kenestä leivotaan Helsingin pormestari? Mahdolliset kärkinimet empivät vielä ehdokkuuttaan

Pormestarit johtavat Helsinkiä jo ensi vuonna. Soittokierros puolueiden kärkinimille osoittaa, että pormestaripakka on vielä pahasti levällään.

pormestarit
Helsingin kaupunginvaltuusto
Helsingin kaupunginvaltuusto kokouksessa vuonna 2013.Yle

Helsingin johtamisessa siirrytään ensi vuonna pormestarimalliin. Siinä kaupunginjohtajat korvataan pormestarilla ja apulaispormestareilla. Kuntavaalit järjestetään keväällä 2017 ja niissä valittu valtuusto valitsee pormestarit valtuutettujen joukosta.

Vaaleihin on matkaa vielä puolitoista vuotta, mutta on selvää, että pormestariehdokkaita vähintäänkin tunnustellaan kulisseissa.

Ykköspormestarin paikasta tulevat taistelemaan käytännössä tällä hetkellä valtuuston suurimmat puolueet eli kokoomus ja vihreät. Pienemmille puolueille on tarjolla todennäköisesti vain apulaispormestarin paikkoja.

Ketkä sitten mahdollisesti aikovat pormestarikandidaatiksi? Kysyimme asiaa kuudelta poliitikolta ja virkamieheltä, jotka ovat olleet aiemmin esillä (siirryt toiseen palveluun) spekulaatioissa Helsingin pormestariksi.

"Ihan liian aikaista spekuloida"

Nykyisin Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana toimiva Anni Sinnemäki (vihr.) pitää pormestarimalliin siirtymistä historiallisena, mutta ei ole vielä omien sanojensa mukaan aktiivisesti miettinyt lähteekö mukaan pormestarikilpaan.

– Asia ei ole vielä ajankohtainen, enkä ole ehdokkuutta vielä syvällisesti pohtinut, Sinnemäki sanoo.

Sinnemäen virkakausi on kestoltaan poikkeuksellinen, sillä tavanomaisen seitsemän vuoden virka-ajan sijaan vuoden 2015 alussa alkanut virkakausi päättyy kesällä 2017. Kuntavaaleihin mukaan lähtö tarkoittaisi, että Sinnemäen pitäisi erota tehtävästään.

Anni Sinnemäki.
Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.Yle

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan, kaupunginhallituksen jäsenen Lasse Männistön mukaan on "ihan liian aikaista spekuloida nimillä”.

Lasse Männistö
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Lasse Männistö.

– Johtosäännön valmistelu on vasta alussa. Luulen, että ensi syksynä puolueet pohtivat asiaa. Sen voin kuitenkin sanoa, että olen tällä hetkellä lähtökohtaisesti tyytyväinen nykyiseen työtilanteeseeni, Männistö sanoo.

Männistö työskentelee tällä hetkellä yksityisiä terveyspalveluja tuottavan Mehiläisen terveydenhuollon ulkoistusten johtajana.

Laura Räty.
Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty.Yle

Toinen kokoomuspoliitiikko, sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok.) ei ole vielä tehnyt päätöksiä asettuuko ensi kevään kuntavaaleissa ehdolle ja onko käytettävissä mahdollisesti pormestariksi.

– Se on asia, mitä pitää tässä ruveta pohtimaan, Räty tyytyy toteamaan.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.Yle

Europarlamentaarikko ja kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (ps.) ei täysin tyrmää ajatusta ehdokkuudesta. Hän kuitenkin myöntää, että pormestarin tehtävä ei ole hänen poliittisen uran ensisijaisia tavoitteita.

– Jos joku minulle ehdokkuutta esittää, niin katsotaan sitä sitten. Silloin lupaan harkita asiaa, Halla-aho väläyttää.

Jan Vapaavuori.
Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori.Yle

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) sanoo Männistön tavoin, että kysymys pormestariehdokkuudesta ei ole vielä ajankohtainen.

– Yritän käydä vakavahenkistä taloudellis-poliittista keskustelua siinä tehtävässä missä nyt olen, kiinnittää huomiota Suomen talouden ongelmiin, siihen isoon merkittävään ajattelutavan muutokseen mitä Suomessa tarvitaan. Omat henkilökohtaiset urakysymykset ovat näiden suhteen täysin toissijaisia eivätkä missään tapauksessa ajankohtaisia.

Ylipäänsä, jos mietitte pormestarin tehtävää, niin olisiko se sellainen tehtävä, jossa voisitte vaikuttaa edellä mainitsemiinne asioihin?

– Helsinki on Suomen pääkaupunki, jonka merkitys koko Suomen menestykselle on suuri. Sitä ei voi kiistää, Vapaavuori pyörittelee.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki tyrmää ehdokkuuden suoralta käsin.

Osku Pajamäki.
SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki.Heidi Korsman-Hirvonen / AOP

– Olen miettinyt asiaa ja lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että tehtävä ei kiinnosta. Toimin tällä hetkellä tuotantoyhtiön toimitusjohtajana ja viihdyn työssäni hyvin, Pajamäki sanoo.