Suomalainen ostaa säästääkseen – "Lopulta ihmisellä on sata paria sukkia, vaikka hänellä on vain kaksi jalkaa"

Suomalainen ei halua tuhlata, joten hän tarttuu tarjouksiin. Tavaroita ei myöskään raaskita heittää pois, joten pian paikat ovatkin täynnä tarpeetonta tavaraa.

ilmiöt
Pahvilaatikoita kasassa.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Suomalaisen kuluttajan hyve on aina ollut säästäminen ja se, että tavaraa ostetaan säästääkseen.

– Moneen kotiin hankitaan ja kerrytetään tavaraa säästäväisyyden ajatuksella. Juuri siitä syystä, että se on saatu halvalla tarjouksesta, tyyliin kolme kahden hinnalla, sanoo tutkija Ilana Aalto Turun yliopistosta.

Säästääkseen ostava jonottaa esimerkiksi ilmaisia ämpäreitä tai ostaa enemmän kuin on tarpeen.

– Ihminen tarvitsisi vain yhdet sukat, mutta kun sukat ovat halvemmat monen parin paketissa. Lopulta ihmisellä on sata paria sukkia, vaikka hänellä on vain kaksi jalkaa.

Monet elävät myös investointiharhassa eli pitävät tavaroitaan kalliimpina kuin ne todellisuudessa ovat.

– Kun tavara tuodaan kaupasta ulos, sen arvo romahtaa, eikä siitä enää saa samaa hintaa, jonka aikoinaan maksoi. Ihmiset unohtavat, että heidän tavaransa vanhenevat tosi nopeasti. Meillä on tapana huijata itseämme, että tavaran arvo kasvaa varastossa, sanoo Ilana Aalto.

Tavaratulva johtaa siihen, että kaikkea on liikaa

Tavaran kerryttäminen on Ilana Aallon mielestä monelle vain tapa, jota ei sen kummemmin ajatella. Tavaraa vaan kasaantuu kaappeihin ja varastoihin.

– On esitetty luku, että varastoiduista tavaroista maksimissaan 30 prosenttia on käytössä. Tavaraa säilytetään vain säilyttämisen vuoksi, joko pahan päivän varalle tai silkan saamattomuuden takia.

Tällä hetkellä on ilmassa tavaran poistamisen buumi, ne lähtevät kiertoon, päätyen kerääjien jo valmiiksi täysiin varastoihin ja kaappeihin.

Ilana Aalto

Varastoon kerrytetystä tavarasta voi olla vaikea päästä eroon.

– Jos ihmisiä pyydettäisiin kirjoittamaan ylös, mitä heidän autotalleissaan tai varastoissaan on, olisi siellä hirvittävät määrät tavaroita, jotka ovat täysin unohtuneet. Usein tavarat päätyvät varastoon ajatuksella, että pannaan ne nyt jonnekin. Samalla vältellään lopullista luopumista, kertoo Aalto.

Myös markkinakoneistot käyttävät kuluttajia hyväksi kehottamalla heitä säästämään ostamalla. Joillakin kulutuksen päämäärä on mennä ostoskeskukseen ostamaan jotain, joka vaikuttaa halvalta.

– Siitä tulee mielihyvää, kun on muka säästänyt rahaa. Ostajalle ei ole merkitystä, onko tavaralla tarvetta tai onko se laadukas, mutta tavaran edullisuus tuo tyytyväisen olon.

Tutkijalla on selitys halpakauppojen suosioon.

– Kaikki tällaiset massaketjut, jotka myyvät villapaitoja kymmenellä eurolla tai tilpehööriä pilkkahintaan, perustuvat haluumme säästää. Ajattelemme olevamme järkeviä, summaa tutkija Ilana Aalto.

"Toisen roju on toisenkin roju"

Tavarakaaoksessa tavarat ovat helposti epäjärjestyksessä ja sullottuna jonnekin, mutta silti ihminen menee ja ostaa uutta tilalle. Turun yliopiston tutkija Ilana Aalto puhuu kirpputoriansasta.

– Kirpputori näyttäytyy hyvin ekologisena vaihtoehtona, mutta samalla se on myös yhdenlainen tavaran kerryttämisen kierre. Tänä päivänä ei tarvitse olla varakas kerätäkseen massiiviset määrät tavaraa.

kirppari kirpputori kirpparipöytä
Kirpputori voi vaikuttaa ekologiselta vaihtoehdolta.Marjukka Talvitie / Yle

Facebookissa kukoistavat ryhmät, joissa tavaraa lahjoitetaan pois. Esimerkiksi Roskalava-Kainuu-ryhmässä (siirryt toiseen palveluun) on 4 750 jäsentä, ja viestittely on kiivasta.

– Toisen roju on toisenkin roju. Ei sitä saisi antaa kenenkään toisenkaan vaivoiksi. Ihmiset ottavat kaikenlaista vastaan, kun ilmaiseksi saavat. Tällä hetkellä on ilmassa tavaran poistamisen buumi, ne lähtevät kiertoon, päätyen kerääjien jo valmiiksi täysiin varastoihin ja kaappeihin, kertoo Ilana Aalto.