1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Julman natsiupseerin leskestä tuli Mauno Mannisen vaimo

Terhi Rannelan romaani Frau kertoo korkea-arvoisen natsijohtajan Reinhard Heydrichin leskestä Linasta. Hänen toinen aviomiehensä oli Anni Swanin poika, Intimiteatterin perustaja Mauno Manninen.

Aamutv
Historiallisiin tapahtumiin perustuva Terhi Rannelan Frau-kirja valottaa kiistellyn natsikenraalin Reinhard Heydrichin persoonaa vaimon näkökulmasta.

– Hitler siirsi Reinhard Heydrichin Böömin ja Määrin protektoraatin käskynhaltijaksi syksyllä 1941, koska hänen edeltäjäänsä pidettiin liian lempeänä. Kovana ja häikäilemättömänä tunnettu Heydrich aloitti heti pidätykset ja teloitukset. Siksi hän on ansainnut nimitykset Valkoinen peto ja Prahan teurastaja, Rannela sanoo.

Kirjan alussa Heydrich yritetään murhata pommiattentaatissa Prahassa. Hän kuoli viikon kuluttua sairaalassa. Hitlerin käskystä Lidicen kylässä tapettiin kolmen päivän kuluttua kaikki yli 16-vuotiaat miehet ja naiset vietiin Ravensbrückin keskitysleiriin..

Romaanissaan Rannela luonnehtii Linaa määrätietoiseksi ja fanaattiseksi kansallissosialistiksi.

– Lina oli nuoresta tytöstä asti kiivas kansallissosialisti. Hän oli jo ennen miestään puolueenjäsen. Tulkintani mukaan Lina oli enemmän kansallissosialisti kuin Reinhard, Rannela arvioi.

Terhi Rannelan edellinen historiallinen romaani Punaisten kyynelten talo kertoo punakhmerien Kamputseasta.

– Minua kiinnostaa ihminen ääriolosuhteissa, ihminen sodan aikana, ei diktatuuri sinänsä. Kahta romaaniani yhdistävät nainen ja aate, ja molemmissa päähenkilönä on vahva nainen, kertoo Rannela. 

Linan avioliitto Anni Swanin pojan, teatterimies Mauno Mannisen kanssa oli Rannelan mielestä Mannisen performanssi. Lina puolestaan pääsi eroon pahamaineisesta sukunimestään.

– Mauno Manninen ei ollut Linan suuri rakkaus, se oli Reinhard. Yksi keskeisin lähde romaanissa on pieni video, jonka tsekkiläinen tv-kanava teki vuonna 1979. Siinä 70-vuotias Lina kertoo silmät loistaen, kuinka hän vietti elämänsä kaikkein onnellisimman ajan Prahassa. He asuivat kauniissa linnassa, jossa oli kaunis puutarha, ja perhe-elämä kukoisti, Rannela sanoo.

Sodan jälkeen Lina välttyi tuomiolta, vaikka tšekit halusivat, että hänet luovutettaisiin.

– Länsi ei halunnut jostain syystä luovuttaa Linaa. Häntä uhkailtiin, hän sai valtavasti tappouhkauksia ja hänen majatalonsa poltettiin 1960-luvulla. Kuitenkin jostain syystä Saksan valtio myönsi Linalle eläkkeen, Rannela kertoo.