Valtuutettu Olavi Mäenpää rinnastaa Turun rasisminvastaisen sopimuksen vessapaperiin

Valtuutettu Olavi Mäenpää vahvistaa, että hän kuuluu Turun Soldiers of Odin -katupartiojärjestöön. Sinivalkoista Rintamaa Turun kaupunginvaltuustossa edustava Olavi Mäenpää pukeutui viime valtuustossa Soldiers of Odinin vaatteisiin.

Kotimaa
Olavi Mäenpää saapui Turun valtuuston kokoukseen Soldiers of Odinin vaatetuksessa.
Niclas Lundqvist / Yle

Sopimusryhmien puheenjohtajat ovat päättäneet esittää sinua erotettavaksi Turku-sopimuksesta, miten kommentoitte?

– Äsken tuli viesti Lauri Kattelukselta (kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja). Vastasin, että tosimies soittaa, eikä lähettele tekstiviestejä. Minulla on juuri mukavasti vessapaperi loppumassa, eli sillä rasisminvastaisella sopimuksella korvaan hetkellisesti vessapaperin viran.

Perusteluissa sanotaan, että muut Turku-sopimuksessa mukana olevat eivät hyväksy sitä, että levität rasistisia ja muukalaisvihamielisiä toimenpiteitä.

– Minäkö levitän muukalaisvihamielisiä toimenpiteitä? Olen Odinin partiossa mukana. Tietääkseni Odinia ei ole tuomittu miksikään rikollisjärjestöksi. Eikä Suomen laki tunnekaan sellaista kuin rasistinen järjestö. Eilenkin julkisuudessa oli kuvia jonkun Odinin kerhotilan seinästä Tampereelta. Ne voivat olla lavastettuja. So what, jos jonkun kerhotilan seinällä jossain Utsjoella on joku materiaali, mikä suvakkien mielestä on rasistista, se ei muuta omaa suuntaustani mihinkään. Tulen olemaan Odinin partioissa mukana. Kuulun Turun Odiniin.

Minulla on juuri mukavasti vessapaperi loppumassa, eli sillä rasisminvastaisella sopimuksella korvaan hetkellisesti vessapaperin viran.

Olavi Mäenpää

Miksi pukeuduit Turun valtuustossa Soldiers of Odinin -tunnusvaatteisiin?

– Se oli pieni protesti vasemmistoliiton ja vihreiden näille (valtuutetuille), jotka koko ajan ovat sormella näyttämässä rasisti, rasisti, rasismi, rasismi. Jopa varmaan pikku hiljaa osoittavat rasistikortilla sitäkin, mitä ne luulevat ihmisten ajattelevan. Mutta mennään tähän kokoomuksen Lauri Kattelukseen vielä. Voin sanoa omasta mielipiteestäni, että olen hänen käyttäytymisestään erittäin yllättynyt, negatiivisessa mielessä.

Tässä tiedotteessa sanotaan, että Mäenpään jatkaminen sopimusryhmissä olisi vääränlainen viesti, jolla hiljaisesti hyväksyttäisiin muukalaisvihamielisyyden puolesta liputtaminen. Mitä sanot?

– Sanotaanko näin, että kyllähän tuollaista sananhelinää voi kuka tahansa heittää ilmoille ja perustella tuollaisilla. Takaan ja alleviivaan, että tänä päivänä Suomen kansalaisten suuren enemmistön silmissä tuollaiset perusteet ei kestä. Se on taatusti varma.

Minkä takia allekirjoitit Turku-sopimuksen alun perin, kun kuitenkin sitouduit tavallaan ei-rasistiseen ja ei-muukalaisvihamielisyyteen?

– Haluan eteeni sen ihmisen, joka näyttää yhdenkin esimerkin siitä, että Turun Odinit on syyllistyneet rasistiseen tekoon taikka esittäneet rasistisia mielipiteitä. Nuo sosiaalisen median jutut mitä siellä on, siellä voi kirjoittaa trollit, siellä voi kirjoittaa mitä vaan. Haluan eteeni sen ihmisen, joka minulle näyttää missä Turun Odinit on toimineet rasistisesti tai muukalaisvihamielisesti.

Tulen olemaan Odinin partioissa mukana. Kuulun Turun Odiniin.

Olavi Mäenpää

– Mitä tulee siihen rasisminvastaiseen sopimukseen, jos ihan suoraan sanon, niin kyllä se sisältö on sellainen, että onko sillä mitään merkitystä loppujen lopuksi. Ei Turun kaupunginvaltuuston valtuustoryhmät ole mitään toverituomioistuimia, että tuosta vaan tuomitsevat jonkun sopimusryhmän jäsenen. Kyllä oikeus ja kohtuus olisi, että henkilöä tai valtuustoryhmää, joka kyseenalaisten sanktioiden kohteeksi olisi joutumassa, kuultaisiin ennen. Kun kerran tätä demokratiaa aina, niin vihreitten, vasemmistoliiton, kokoomuksen, kepun, RKP:n, kristillisten kohdalla, ollaan toitottamassa. Mutta näköjään he harrastavat telaketjudemokratiaa, kehittävät edelleen demokratian diktatuuria eteenpäin, joka on erittäin vaarallinen yhteiskuntamuoto.

Lauri Katteluksen mukaan olet tähän saakka noudattanut Turku-sopimusta, mutta nyt aktivoitunut. Katteluksen mukaan tämä olisi sinun kunnallisvaalikampanjasi, jonka olet aloittanut.

– Se on Katteluksen mielipide, enkä ota siihen kantaa. Olen käsittääkseni joka ainoassa valtuuston kokouksessa nostanut esiin Suomen ja Turun harjoittaman järjettömän maahanmuuttopolitiikan. Sen voi tarkistaa vaikka valtuuston kokousnauhoituksista. Sillä olen saanut takajaloilleni niin Li Anderssonin (vas.) kuin vihreitten valtuustoryhmän. Tämä on Kattelukselta – en tiedä, nuori poika, mutta taitaa jo häntä vähän dementia vaivata.

Kuinka kauan olet ollut Turun Odinin jäsen?

– Se on minun asiani. En vapaa-ajan toimintojani millään lailla halua kommentoida.

Aiotko jatkossakin tulla Soldiers of Odinin vaatteisiin pukeutuneena valtuuston kokouksiin?

– Se on tietenkin tilanteen mukaan. En voi etukäteen tietää minkä väriset kalsarit minulla on kahden viikon kuluttua jalassani.