Hyppää sisältöön

Tutkijat: Tutankhamonin haudan takaa löytyi salaisia kammioita – lepääkö siellä Nefertiti?

Myöhemmin tässä kuussa tehtävä tarkempi tutkimus varmistanee, onko jo nyt 90-prosenttisen varmana pidetty löytö totta. Jännittävin kysymys kuuluu, onko kammiossa "maailman kauneimman naisen" kuningatar Nefertitin muumio.

Valokuvaaja tähtää Nefertitin rintakuvan kopiota.
Myöhemmin tässä kuussa tehtävä tarkempi tutkimus varmistanee, onko jo nyt 90-prosenttisen varmana pidetty löytö totta. Jännittävin kysymys kuuluu, onko kammiossa "maailman kauneimman naisen" kuningatar Nefertitin muumio.

Farao Tutankhamonin haudan tutkakuvauksien perusteella on erittäin todennäköistä, että haudassa on kaksi aiemmin tuntematonta kammiota ja niissä ehkä orgaanista ainetta tai metallia, sanoo Egyptin muinaismuistoministeri Mahmduh Damati.

Hänen mukaansa marraskuussa tehtyjen tutkimusten havainnot ovat nyt todellakin 90-prosenttisen varmoja, kuten tuolloin jo ennakoitiin.

Damati kertoo, että japanilaistutkalla paikallistetut todennäköiset kammiot ovat Tutankhamonin haudan pohjois- ja länsiseinien takana. Hän ei osaa sanoa, voisiko kammion orgaaninen aine olla muumio.

Lisää tutkimuksia tehdään tämän kuun lopussa. Damatin mukaan aiempaa tehokkaampi tutka kykenee selvittämään kammioiden mitat ja seinien paksuuden. Tuloksia hän lupaa heti huhtikuun alussa.

Vasta sen jälkeen aletaan miettiä, miten ja milloin kammioihin voitaisiin mennä sisään, Damati sanoi.

Nefertiti oli voimanainen

Luxorin kuolleiden kaupungissa sijaitseva hauta on myös kuningatar Nefertitin hautapaikka, uskoo nimekäs brittiarkeologi Nicholas Reeves. Hän arvelee, ettei äkillisesti nuorena kuolleelle Tutankhamonille ehditty tehdä omaa hautaa, vaan hän päätyi Nefertitin hautaan.

Nefertiti oli merkittävä tekijä niin politiikassa kuin uskonnossa 1300-luvun Egyptissä ennen ajanlaskumme alkua.

Hän tuki voimakkaasti puolisoaan Akhenatonia, Tutankhamonin isää, tämän ajaessa Egyptiä vain yhtä jumalaa palvovaan uskontoon. Auringonjumala Atonin kultti ei kuitenkaan jäänyt pysyväksi.

Nefertitin kasvot ovat edelleen tutut, sillä hänen rintakuvansa löytyi vuonna 1912 saksalaisten arkeologien tutkimuksissa. Erittäin kuuluisaksi noussut teos on näytteillä Berliinin Neues Museumissa (siirryt toiseen palveluun). Rintakuvan perusteella Nefertitiä usein kutsutaan maailman kauneimmaksi naiseksi.