1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nykypäivän trullit suunnistavat mobiilikartan kanssa – videolla vinkit palkkioista

Tulevana palmusunnuntaina trullien urakkaa helpottaa kartta, josta voi katsoa missä virpojia odotetaan. Naapuriapua jakavalla nettisivulla useat innokkaat ovat halunneet rohkaista lapsia soittamaan ovikelloaan.

Katajanokan ala-asteen ekaluokkalaiset askartelevat virpimisoksia
Höyhenet pöllyävät, kun helsinkiläisen Katajanokan ala-asteen ekaluokkalaiset valitsevat materiaalia virpomisvitsoihinsa. Oksiin syntyy koristeita perinteiseen tapaan kreppipaperista.

Höyhenet pöllyävät, kun helsinkiläisen Katajanokan ala-asteen ekaluokkalaiset valitsevat materiaalia virpomisvitsoihinsa. Oksiin syntyy koristeita perinteiseen tapaan kreppipaperista, höyhenistä ja piipunrasseista. Seitsemänvuotias Elias Pires on asetellut piipunrassit häkkyräksi keskelle oksaa.

– Tässä on vähän näitä piipunrasseja sikin sokin, kukka ja sulkia, Elias Pires esittelee luomustaan.

Sopivaksi vaivanpalkaksi askartelustaan Elias Pires arvioi yhden euron kolikon.

Muutoin luokassa tuntuu vallitsevan yhteisymmärrys virpomisvitsan arvosta. Palkaksi olisi sopivinta suklaa, mieluiten pääsiäismunien muodossa.

Helsingin kantakaupungissa trullien juoksentelua rajoittavat lukitut porraskäytävien ovet.

– Mulla on kaksi isosisarusta, jotka tietää suurimman osan lähistön ovikoodeista. Me käydään kaikissa, mistä tiedämme ovikoodit, ekaluokkalainen Paula Lebedeff selventää.

Kartta avittaa kantakaupungin trulleja

Naapuriapua tarjoavan nettisivuston käyttäjät kiinnittivät myös huomionsa pääsiäisnoitien hankalaan etenemiseen kerrostalosta toiseen.

Sivuston nappinaapuri.fi (siirryt toiseen palveluun) -rekisteröityneet käyttäjät alkoivat merkitä karttaan osoitteita, joissa trulleja oikeasti odotetaan ja virpomispalkkaakin on varattu.

– Se oli hauska pikku kokeilu ja yhtäkkiä huomasimme, että virpomispyyntöjä oli ilmestynyt kymmeniä, sanoo naapuriapusivustoa kehittänyt Tanja Jänicke.

Jänicken mukaan monet varautuvat kantakaupungissakin trullien tuloon ja odottavat ovikellojen soivan. Jänicke kertoo, että rekisteröitymällä palveluun voi kirkkaankeltaisin palloin merkittyjä virpomispaikkoja käydä etsimässä kartalta.

Naapuriapua tarjoava sivusto on karttapohjainen sosiaalinen media. Tanja Jänicke toivoo, että kartta rohkaisisi ihmisiä tutustumaan naapurustoonsa.

– Idea on olla paikallinen. Voi etsiä ystävää tai ostaa ja myydä tavaraa, Jänicke kertoo.

Nappi Naapuri -sivuston takana on vuonna 2012 toimintansa aloittanut yleishyödyllinen Yhteismaa-yhdistys. Yhdistys on järjestänyt muun muassa Siivouspäivä-tapahtumaa.