Postista katoaa yli 680 työpaikkaa – 181 irtisanotaan

Sadat työntekijät päättivät lähteä vapaaehtoisesti, joten varsinaisten irtisanottavien määrä jäi 181:een. Heistä 111 työskentelee hallinnossa ja 70 jakelussa. Postin yt-neuvottelut jatkuvat Kaakkois-Suomessa.

talous
Postikärryt
Ronnie Holmberg / Yle

Posti irtisanoo 181 työntekijää, 111 hallinnosta ja 70 jakelusta. Viitisensataa ihmistä lähtee Postista vapaaehtoisin järjestelyin.

Kaikkiaan jakelusta, myynnistä, asiakaspalvelusta ja hallinnosta katoaa 682 työpaikkaa. Lähes kaksisataa työntekijää osa-aikaistetaan.

Posti aloitti tammikuussa valtavat yt-neuvottelut. Vakituisia työpaikkoja arvioitiin tuolloin vähennettävän jopa 860.

Kaakkois-Suomessa yt-neuvottelut jatkuvat ja vähennystarve on enintään 95 vakituista. Yli puolet tästä hoidetaan vapaaehtoisin ratkaisuin. Neuvottelujen arvioidaan päättyvän huhtikuussa.

450 työntekijää tarttui tukiohjelmaan

Irtisanomistarve pieneni Uusi polku -ohjelman ansiosta, kertoo Posti. Kyse on tukiohjelmasta, joka tarjoaa valmennusta ja tukea työnhakuun, uudelleenkouluttautumiseen tai yrittäjäksi ryhtymiseen. Ohjelmaan lähti mukaan 450 työntekijää.

Irtisanottuja on arvioitua vähemmän myös eläkejärjestelyjen ja muiden vapaaehtoisten järjestelyjen vuoksi.

Postin tulot putosivat viime vuonna 75 miljoonaa euroa. Yhdessä vuodessa kirjeiden ja muun jaettavan määrä väheni yli sadan miljoonan kappaleen verran. Jakelu vähenee rajusti digitalisaation takia: palkkakuitit, laskut, lehdet ja onnittelukortit ovat muuttuneet kirjepostista sähköisiksi viesteiksi.

PAU:n puheenjohtaja: Vapaahtoisten lähtijöiden määrä kertoo Postin nykytilasta

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että vähennysten määrä on valtava. Hän arvelee, ettei Posti selviä tämän jälkeen jakelutehtävästään.

– Vapaaehtoisten lähtijöiden määrä nousi suureksi, koska monet eivät enää nähneet tulevaisuutta Postissa. Kaikki, jotka näkivät vähänkin mahdollisuuksia muualla, lähtivät nyt paketin kera.

Niemisen mukaan vapaaehtoisten lähtijöiden määrä kertoo ennen muuta yhtiön nykyisestä tilasta.

– Kyllä tämä on seurausta yhtiön jo pidempään jatkuneesta huonosta johtamisesta, Nieminen lataa.