1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valo oli arvokasta 1800-luvulla: Katulyhtyyn valot sakon uhalla

Satakunnan museo valaisee menneisyyttä uudella näyttelyllään. Satakunnalla on suomalaisen sähkövalon historiassa merkittävä asema, sillä Porissa syttyi koko maan toinen sähkölamppu 1800-luvun lopulla.

Kotimaan uutiset
Porin ensimmäisiä katuvaloja museossa
Tämä lyhty oli ensimmäisiä Porin katukuvaan ilmestyneitä sähkövaloja. Nyt se on nähtävillä Satakunnan museon valosta kertovassa näyttelyssä.Kati Rantala / Yle

Kynttilän liekki lepattaa talon ulko-oven vieressä roikkuvassa lyhdyssä valaisten vain heikosti ympäristöään. Naapurissa ei olla vaivauduttu ulkolyhtyyn valoa sytyttämään.

Poliisimiehen askelten kopina kaikuu mukulakivikadulla ja pysähtyy pimeän lyhdyn kohdalle.

– Porin asukkaita velvoitettiin 1800-luvulla pitämään pimeällä lyhdyssä valoa, joka toimi kuin katuvalona. Jos tulta ei oltu sytytetty, antoi poliisi isäntäväelle sakon, kertoo maakuntatutkija Akuliina Aartolahti Satakunnan museosta.

Sakkoja ei kuitenkaan myönnetty mahdottomia määriä, sillä kansalaiset osasivat nokkelana vedota luonnonvoimiin. Aartolahden mukaan lempiselitys pimeään lyhtyyn oli tuuli, sillä Pori on tunnetusti tuulinen kaupunki.

Valoa historiaan

Satakunnan museon uusi näyttely valottaa alueen historiaa lamppujen ja lyhtyjen näkökulmasta. Vaikka valon katsotaan olevan paremmin tiedettä, uskoo maakuntatutkija sen sopivan museoon erinomaisesti.

– Ihmiskunta on kaikkina aikoina pyrkinyt tuottamaan lisää valoa, koska se ei koskaan ole ollut riittävää. Nykyihmisen saattaa olla vaikea ymmärtää sitä kaiken valosaasteen keskellä, Aartolahti sanoo.

Pori on ollut sähkövalon kannalta edelläkävijä. Koko maan toinen sähkölamppu syttyi Porissa juhannusaattona 1800-luvun loppupuolella Isosannan sahalla. Myös Porin teatteri ja Rosenlewin perheen koti ovat tuolloin olleet ensimmäisten joukossa, jossa iltaa on vietetty sähkövalon loisteessa.

– Museon kokoelma on täynnä erilaisia valaisimia lähtien päreistä ja kynttilänjaloista. Myös valaisinmuotoilua eli designia löytyy meidän lisäksi varmasti kaikista museoista, koska se on ollut Suomessa merkittävää, Akuliina Aartolahti toteaa.

Lue seuraavaksi