1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. öljysäiliöt

Rikkinäinen öljysäiliö saattaa aiheuttaa huimat kustannukset – tarkastus voi ehkäistä suuria vahinkoja

Maan alle sijoitetut öljysäiliöt ovat riski erityisesti pohjavesialueilla. Säännöllinen tarkastaminen ja kunnostus on myös kiinteistönomistajien etu, sillä säiliön pienikin rikkoutuminen voi johtaa mittaviin maanvaihtoihin.

Kuva: Antti Pylväs / Yle

Maanalaiset säiliöt ovat aina jonkinlainen riski ympäristölle, maaperälle ja pohjavedelle.

– Jos säiliö pitkän ajan kuluessa pääsee syöpymään ja vuotoja tapahtuu, se on suuri riski ja voi aiheuttaa paljon kustannuksia kunnostustoimenpiteitten myötä, sanoo ympäristötarkastaja Riikka Hannila Oulun seudun ympäristötoimesta.

Pahimmillaan säiliöstä tihkuva öljy voi johtaa suuriinkin maansiirtotöihin, sillä saastunut maa on kunnostuksen yhteydessä vaihdetta kokonaan.

Säiliöiden säännöllinen tarkastus on pakollista. Niiden yhteydessä säiliöt voidaan yleensä myös kunnostaa, jos säiliössä olevat syöpymiset havaitaan ajoissa.

Vesi ruostuttaa säiliöitä

Käytännössä öljysäiliöön kertyy sakkaa ja vettä vuosien kuluessa, vaikka säiliö olisi ehjä.

– Yleensä syöpymiskohta sijaitsee säiliön pohjalla, jonne ajan mittaan kertyy vettä. Säiliöön tulee aina vähän vettä jo kondension takia, kertoo Ossi Hannila Pohjolan Öljysäiliötarkastus ja –korjaus Oy:stä.

Öljysäiliön tarkastamiseksi se on ensin tyhjennettävä ja puhdistettava pyyheliinoilla puhtaakisi, jotta sen pinta voidaan tarkastaa.  Lisäksi se tutkitaan sekä silmämääräisesti että ultraäänen avulla. Näin saadaan selville, onko säilön seinämä ohentunut ulkopuolelta. Vähimmäisvaatimus A-luokkaan hyväksymiseksi on, että seinämän pitää olla vähintään kolme millimetriä paksu kautta linjan.

Syöpynytkin säiliö voidaan pelastaa

Ossi Hannilan työkaveri Jarkko Palovirta tarkasti oululaisen omakotitalon pihalla tyhjennetyn öljysäiliön kunnon. 60-luvun puolessa välissä rakennetun talon pihanurmen alla oleva säiliö oli kunnossa.

– Ihan hyvä säiliö. Ihan A-luokkaa. Seinämän paksuus on yli kolme milliä, totesi Palovirta.

Jos seinämän paksuus olisi jäänyt kolmea milliä ohuemmaksi, olisi edessä ollut korjaustoimien miettiminen. Pienet syöpymiskohdat onnistuu paikatakin, mutta parempi vaihtoehto on pinnoittaa koko säiliö uudelleen, jolloin se saa viiden vuoden lisäajan ennen seuraavaa tarkastusta.