Hyppää sisältöön

Valtio myy puolet Patriasta norjalaisyhtiölle

Valtion puolustusteollisuusyhtiö Patrian toiseksi pääomistajaksi tulee norjalainen Kongsberg Defence -yhtiö. Norjalaisyhtiö maksaa 49,9 prosentin osuudestaan 272 miljoonaa euroa.

Uutisvideot: Patrian toimitusjohtaja Heikki Allonen kommentoi Patria-kauppaa
Uutisvideot: Patrian toimitusjohtaja Heikki Allonen kommentoi Patria-kauppaa

Suomen valtio myy puolustusteollisuusyhtiö Patriasta 49,9 prosenttia norjalaiselle Kongsbergille 272 miljoonalla eurolla.

Suomen valtio on siis kaupan jälkeen edelleen niukasti Patrian suurin omistaja 50,1 prosentin osuudella. Kauppa vahvistuu vuoden toisen neljänneksen aikana.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toteaa tiedotteessa, että teollinen kumppanuus puolustusteollisuudessa on hyvä tapa liiketoiminnan kehittämiseen.

– Olemme erittäin tyytyväisiä Kongsbergin sitoutumisesta Patriaan. Yhtiö on taloudellisesti vahva pörssiyhtiö, josta puolet omistaa Norjan valtio, Sipilä toteaa. Hänen mukaansa kauppa tukee myös merkittävästi Patrian liiketoiminta-alueiden asemaa kansainvälisillä markkinoilla.

Keskeinen tavoite vähemmistöosuuden myynnille on parantaa Patrian kilpailukykyä ja tukea sen kannattavaa kasvua.

Patrialla on entuudestaan norjalainen yhteisyritys Nammo. Se kehittää ja tuottaa muun muassa ampumatarvikkeita sekä rakettimoottoreita ja tuottaa demilitarisointipalveluita. Patria omistaa Nammon tasaosuuksin Norjan valtion kanssa.

– Patria, Kongsberg ja Nammo muodostavat ainutlaatuisen ja vahvan pohjoismaisen puolustusteollisuuskokonaisuuden, jolla on vahvoja kansainvälisiä siteitä, sanoo tiedotteessa Kongsbergin toimitusjohtaja Walter Qvam.