1. yle.fi
  2. Uutiset

Toistavatko SaiPa ja JYP kevään 2014 jännitysnäytelmän – "Se oli sellaista rouhintaa ja ukkolätkää"

SaiPa ja JYP iskevät jälleen yhteen Liigan puolivälierissä. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä kaksi vuotta sitten ja tuolloin jatkopaikkaan vaadittiin täydet seitsemän ottelua. Samaan joukkueet valmistautuvat myös nyt.

urheilu
Jussi Markkanen ja Ossi Louhivaara kuvassa
Tomi Hänninen

Maaliskuun viimeinen päivä ja kello lähestyy iltayhdeksää ja Urheiluruutua.

SaiPa ja JYP pelaavat ratkaisevaa seitsemättä puolivälieräotteluaan ja tilanne ottelussa on kutkuttavasti 4–4. Kaksi minuuttia ennen loppua esille astuu pitkänhuiskea ruotsalaispakki Per Savilahti-Nagander, jonka rannelaukaus painuu ohitse JYPin maalia tuolloin äkkihälytyksellä vartioineen Dennis Saikkosen.

– Muistan, että oli hienoa tehdä tuo maali. Muutenkin tuon kevään pudotuspelit olivat upeaa aikaa. Menimme jatkoon ja oli hienoa nähdä miten onnellisia fanit olivat, Savilahti-Nagander muistelee kahden vuoden takaista keltamustaa kevättä.

SaiPa voitti ottelun lopulta 6–4 ja eteni välieriin, jossa Kärpät oli kovempi otteluvoitoin 4–1. Lopulta SaiPan kohtalona oli neljäs sija.

JYPin ykkösmaalivahti tiputukseen

SaiPan ja JYPin puolivälieräsarja näytti alkumetreillä menevän lappeenrantalaisten nimiin.

SaiPa voitti kolme ensimmäistä ottelua ja joukkue pääsi yrittämään sarjan katkaisua vieraskentällä Jyväskylän Hippoksella. JYP voitti neljännen ottelun kuitenkin maalein 2-1 ja myös kaksi seuraavaa. Ennen ratkaisevaa ottelua JYP sai kuitenkin jobin postia, kun joukkueen maalivahti Tuomas Tarkki putosi vatsataudin vuoksi kokoonpanosta sivuun.

– Tarkki oli aamulla letkuissa sairaalassa vatsataudissa. Me jouduimme lähtemään peliin juniorimaalivahdeilla, JYPin päävalmentaja Marko Virtanen muistelee ratkaisevaa ottelua.

Virtasen mukaan ottelun tuolloin aloittanut Sami Rajaniemi joutui kovaan paikkaan ratkaisevassa ottelussa.

Ei tuolla kokemuksella olisi tuohon paikkaan pitänyt joutua.

JYPin päävalmentaja Marko Virtanen ratkaisevan ottelun maalivahtivalinnoista.

– Ei tuolla kokemuksella olisi tuohon paikkaan pitänyt joutua. Siinä kävi sitten se pahin skenaario toteen, eli kiekkoa alkoi mennä nuoren maalivahdin selän taakse, Virtanen kertaa.

Rajaniemi otettiin vaihtoon, eikä Virtasella ollut varsinaista kokemusta heittää. Ottelun torjui loppuun ensimmäiset liigaminuuttinsa torjunut Dennis Saikkonen.

– Tilannetta ei voi siltikään laittaa yhden eikä kahden miehen piikkiin, hän sanoo.

Huikea muisto ikuisiksi ajoiksi

SaiPan hyökkääjä Tommi Jokinen muistaa ottelusarjan tarkasti.

– Se seiskapeli kotona on syöpynyt mieliin ikuisiksi ajoiksi. Se ottelusarja oli todella fyysinen ja todellista ukkolätkää ja rouhintaa, Tommi Jokinen naurahtaa.

Nyt joukkueet ovat vastakkain jälleen ja Jokinen povaa sarjasta pitkää ja intensiivistä vääntöä.

– Odotan samanlaista nyt käynnistyvästä sarjasta. JYP on kokenut ja rutinoitunut porukka, joka on voittanut paljon. Siellä paljon kevään pelaajia. Me lähdemme haastamaan JYPiä, sillä ei meilläkään mikään junnuporukka jalkeilla ole, Jokinen povaa.

SaiPan ja JYPin välinen puolivälieräottelu alkaa Jyväskylässä tänään perjantaina 18.3.2016 kello 18.30. Ottelua voi seurata suorana Yle Puheelta.

Lue seuraavaksi