Postin säästöt kohdistuvat rajusti Kaakkois-Suomeen – väen vähennyksen tarve jopa 95 henkilöä

Yt-neuvottelut Kaakkois-Suomessa jatkuvat. Neuvottelujen arvioidaan päättyvän huhtikuussa.

postin toiminta
Postin lajittelukeskus Lappeenrannassa.
YLE/Mikko Savolainen

Postin yt-neuvottelut kohdistuvat rajuimmin Kaakkois-Suomeen, jossa vähennystarve on enintään 95 vakituista työntekijää.

Kaikkiaan Posti vähentää 682 työpaikkaa, joista 181 irtisanomalla. Irtisanottavien määrä jäi pienemmäksi kuin yt-neuvottelujen alussa arvioitiin. Lisäksi lähes 200 henkilöä osa-aikaistetaan.

Kaakkois-Suomessa yt-neuvottelut jatkuvat edelleen. Alueella testataan uutta lajitteluteknologiaa, jossa Postin palveluja keskitetään jakeluterminaaleihin.

– Reittien suunnittelutkin ovat aika alkuvaiheessa tämän uuden systeemin testaamisen takia, että ei oikeastaan ole kenelläkään vielä tietoa vaikutuksista, sanoo Postin Kymenlaakson pääluottamusmies Tero Kelkka.

Manuaalinen työ selkeästi vähenee, kun kone pystyy sen tekemään

Kai Taam

Koneilla korvataan ihmisiä

Posti arvioi, että yli puolet vähennyksistä voidaan hoitaa vapaaehtoisilla ratkaisuilla.

– Meillä on tällainen uusi tukiohjelma, johon henkilö voi hakeutua ja vapaaehtoisesti lähteä uutta uraa rakentamaan, sanoo Postin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Kai Taam.

Taamin mukaan yt-neuvotteluihin vaikuttava, juuri testauksessa oleva uusi lajittelukone tulee vähentämään ihmisen tekemän työn tarvetta.

– Nykyisillä koneilla on pystytty lajittelemaan vain kirjeet, mutta nämä uudet koneet pystyvät lajittelemaan lehdet ja muut printtituotteet. Manuaalinen työ selkeästi vähenee, kun kone pystyy sen tekemään, sanoo Taam.

Taamin mukaan yt-neuvottelut saadaan Kaakkois-Suomen osalta päätökseen huhtikuun puolessa välissä.