Lappeenrantalaisen toimittajan radiodokumentti käsittelee henkirikoksia ja anteeksiantoa

Uutuusdokumentti ”Täyttä ymmärrystä vailla” etsii selityksiä teoille, jotka ovat käsittämättömiä itse tekijälle sekä uhrin omaisille. Dokumentin ensi-esitys on Yle Radio 1:ssä torstaina 17.3. klo 22.05. Dokumentti on Yle Areenassa kuukauden ajan.

Lappeenranta
Niuvanniemen sairaala
Dokumentissa esiintyvä Anu syyllistyi henkirikokseen. Rikoksen tehdessään hän oli psykoosissa ja harhojen vallassa. Vankilan sijasta hän joutui syyntakeettomana pakkohoitoon suljettuun Niuvanniemen sairaalaan.Mari Lukkari

Yle Radio 1:n Todellisia tarinoita –sarjan uutuusdokumentti ”Täyttä ymmärrystä vailla” pohtii, onko vakavaan rikokseen syyllistyneen oikea paikka vankila vai pakkohoito.

Dokumentin aiheita käsitellään kahden eri tarinan kautta. Dokumentissa esiintyvä 'Paula' syyllistyi henkirikokseen. Rikoksen tehdessään hän oli psykoosissa ja harhojen vallassa. Vankilan sijasta hän joutui syyntakeettomana pakkohoitoon suljettuun Niuvanniemen sairaalaan. 'Paulan' elämän kautta avautuu myös harvinainen näkökulma suljetun sairaalan arkeen, jonne ulkopuoliset harvoin pääsevät.

Miksi-kysymyksiin ei ole vastauksia

Toiseen tarinaan dokumentissa tutustutaan uhrin omaisen kautta. Jaana menetti poikansa sattumanvaraisen henkirikoksen uhrina. Vuosia häntä vaivasivat miksi-kysymykset, joihin ei koskaan tule vastausta.

Dokumentin toteutuksesta ovat vastanneet Asko Jaakonaho, Mari Lukkari, Mikko Viskari, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

Dokumentin ensiesitys on torstaina 17.3. klo 22.05 Yle Radio 1:ssä, uusinta sunnuntaina 20.3. klo 18.00. Dokumentti on ensiesityksen jälkeen kuunneltavissa Yle Areenassa kuukauden ajan.

Täyttä ymmärrystä vailla -näyttely Hoi Sie galleriassa

Dokumentin ohjaaja Lukkari ja äänisuunnittelija Viskari viettivät pidempiä jaksoja Niuvanniemen sairaalassa viime kesän ja syksyn aikana. Kokemuksista syntyi dokumentin lisäksi näyttely, joka on nähtävillä 8. huhtikuuta asti lappeenrantalaisessa Hoi Sie -galleriassa.

Täyttä ymmärrystä vailla näyttely pureutuu kuvin, äänin ja tekstein Niuvanniemen sairaalaan, mielenterveystyöhön, rikoksiin ja rangaistuksiin. Myös radiodokumentti on kuunneltavissa näyttelyyn rakennetussa eristyshuoneessa.

Näyttelyn on määrä lähteä Lappeenrannan jälkeen valtakunnalliselle kierrokselle ainakin Kotkaan, Helsinkiin ja Kuopioon.

30.3.2016. Dokumentin tekijätietoja täydennetty.

30.1. 2020 kello 15.20. Haastateltavan nimi muutettu aiheen arkaluonteisuuden vuoksi.