1. yle.fi
  2. Uutiset

Pariskunta aikoo värittää harmaan Kouvolan eloon kahvilla: "Päätimme taistella tuulimyllyjä vastaan"

Tiia ja Kimmo Kero halusivat muuttaa takaisin Kouvolaan vuosien tauon jälkeen. Pariskunta päätti ryhtyä yrittäjiksi ja perustaa kahviputiikin Kouvolan keskustaan vastoin yleistä trendiä. Nyt suunnitelmissa on laajentaa toimintaa.

Kouvola
Kahviputiikki Papulaarin yrittäjät Tiia ja Kimmo Kero.
Kahviputiikki Papulaarin yrittäjät Tiia ja Kimmo Kero.Minna Heikura / Yle

– Ensin päätimme, että haluamme muuttaa Kouvolaan. Sen jälkeen aloimme miettiä, mitä täällä voi tehdä, kertoo Kahviputiikki Papulaarin yrittäjäpariskunnan parempi puolisko Tiia Kero naurahtaen.

Kahviputiikki Papulaari on toiminut Kouvolan keskustassa viime syyskuusta lähtien. Sitä ennen Tiia ja Kimmo Kero olivat kevään ja kesän ajan myyneet Kouvola-kahvia erilaisissa kesätapahtumissa, ja sieltä saadun positiivisen palautteen innoittamana he uskalsivat laittaa pystyyn oman kahviputiikin.

Paluumuuttaja ja puolipaluumuuttaja, näin Tiia kuvailee pariskuntaa. Tiia on itse aikoinaan opiskellut Kouvolassa, kun taas hänen miehensä Kimmo on Kouvolasta lähtöisin. Pariskunta asui useita vuosia Helsingissä kunnes he päättivät vaihtaa maisemaa

– Kouvola tuli ensimmäisenä mieleen. Minulla on kesämökki täällä ja äitikin asuu Kouvolassa, nämä asiat varmasti vaikuttivat, Kimmo Kero selvittää.

Liikevaihto kasvaa pienistä puroista

Kouvolan keskustan hiipuminen on ollut paljon esillä otsikoissa ja keskusteluissa, mutta Keron pariskunta päätti asettua vastavirtaan ja perustaa kahviputiikin nimenomaan Kouvolan keskustaan.

– Halusimme ehkä taistella tuulimyllyjä vastaan ja olla vastarannan kiiskejä. Uutisissa oli paljon Kouvolan harmaudesta ja siitä, ettei täällä ole mitään. Halusimme rimpuilla sitä vastaan, että onpas tai laitetaan olemaan, Tiia Kero taustoittaa.

Hänen mukaansa keskustassa onkin nyt nähtävissä piristymisen merkkejä ja uusia liikkeitä ja yrityksiä tupsahtelee hitaasti, mutta varmasti.

Alunperin Kahviputiikki Papulaarin piti olla enemmän myymälä kuin kahvila. Nyt tilanne on kuitenkin tasoittunut. Tiia Keron mukaan putiikki on välttämätön, koska pieni kahvila ei yksin elättäisi.

– Ainakin meidän tapauksessa liikevaihto kasvaa pienistä puroista. Pelkällä kahvilalla, ainakaan tämän kokoisella, ei vielä pärjäisi.

Toiminta laajenee kesäksi

Kouvola on pariskunnan mielestä hyvä kaupunki aloittaa yrittäjyys. Kaupungista löytyy myös runsaasti vertaistukea, sillä alueella on monia joko aloittelevia tai vasta aloittaneita yrityksiä. Lisäksiyritysten välinen yhteistyö on tärkeää.

Uutisissa oli paljon Kouvolan harmaudesta ja siitä, ettei täällä ole mitään. Halusimme rimpuilla sitä vastaan, että onpas tai laitetaan olemaan.

Tiia Kero

– Ainakin me olemme löytäneet sellaisia sielunkumppaneita, jotka ajattelevat vähän samalla tavalla kuin mekin. Emme ole toisiamme vastaan vaan voimme yhdessä tehdä kaikenlaista hyvää Kouvolan puolesta, Kimmo Kero toteaa.

Kahviputiikki Papulaarin toimintaa aiotaan laajentaa kesäkuussa, jolloin avataan kesän ajaksi kesäkioski, joka työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi kaksi muuta henkilöä.

– Meillä on seinän takana vanha kioski varastokäytössä. Siirrämme varaston muualle ja avaamme kesäkioskin, johon tulee myyntiin vähän erikoisempia tuotteita, joita ei vielä niin helposti löydä, Tiia Kero avaa suunnitelmia.

Tiia ja Kimmo kertovat pohtineensa, että kesän jälkeen tilassa voisi olla esimerkiksi pop up -tyyppisesti joku ravintola-alan yrittäjä kuukauden kerrallaan tai tilaa voisi hyödyntää myös vaikkapa syksyllä Taiteiden yö -tapahtumassa. Ideoita otetaan pariskunnan mukaan mielellään vastaan.

– Kouvolan keskustan tilanteessa on otettu vähän pohjakosketusta ja nyt on lähdetty uudelleen kohti pintaan. Yrittäjät olemme samassa veneessä ja on tärkeää, että saamme tänne lisää ihmisiä ja vilkasta meininkiä, Tiia Kero muistuttaa.

Lue seuraavaksi