Postin väki vähenee Pohjanmaalla yli viidelläkymmenellä

Postin perusjakelua, myynti- ja asiakaspalvelua sekä hallintoa koskeneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Pohjanmaalla lopputili on tulossa perusjakelussa 11 työntekijälle ja nelisenkymmentä lähtee vapaaehtoisin järjestelyin. Lisäksi osa-aikaistettavien joukko on suuri.

postin toiminta
Postia jaetaan laatikkoon
Yle

Postin päiväjakelua ja hallintoa koskeneet yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Aluepäällikkö Reijo Uusihaudan mukaan Pohjanmaalla postilaisten määrä vähenee runsaalla 50 työntekijällä.

– Perusjakelussa irtisanomistarve oli 52 henkilöä. 41 työntekijän kohdalla on löydetty vapaaehtoisjärjestely, joten irtisanottavia jää 11, kertoo Uusihauta.

Väen vähentämisen lisäksi noin 50 työntekijälle tarjotaan Pohjanmaan jakelualueella uutta osa-aikaista työsopimusta.

Myös hallinnosta lähtee Pohjanmaalla muutamia yksittäisiä paikkoja sekä lisäksi on tiedossa runsaasti tehtävämuutoksia.

Reijo Uusihaudan mukaan yt-neuvottelujen tulos oli täysin odotusten mukainen. Uusihauta kuvailee toistuvia yt-neuvotteluja raskaaksi prosessiksi.

– Valitetavasti nykyinen kustannusrakenne ei salli tällaista työntekijämäärää. Täytyy turvata postin toiminta tulevaisuudessakin.

Osa-aikaistaminen huolettaa

Koko maassa Postin tukiohjelman ansiosta irtisanomisten määrä väheni 181:een. Alkuperäinen vähennystarve oli enintään 860 henkilöä.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n Pohjanmaan alueen pääluottamusmies Jukka Kalliokoski huomauttaa, että silti se joukko, joita toimenpiteet koskettavat, on suuri.

Osa-aikaistaminenkin on pienipalkkaisella alalla vaikea asia.

– Jos palkasta napsaistaan kolmasosa pois, niin kyllä jokainen joutuu miettimään, miten eteenpäin mennään.

Kalliokoski ei osaa vielä kertoa, miten irtisanomiset ja muut toimenpiteet jakautuvat eri postin toimipaikoille Pohjanmaan alueella.

– Ensi viikon aikana selviää, keitä toimenpiteet koskevat.

Muutoksia jakeluun

Nyt kerrottujen vähennysten jälkeen Postilla on Pohjanmaan jakelualueella vielä noin reilut 550 työntekijää. Lajittelussa Seinäjoen postikeskuksessa työskentelee lisäksi noin 150 henkilöä. Nyt päättyneet yt-neuvottelut eivät koskeneet lajittelua.

Kustannustehokkuutta haetaan myös muilla keinoin kuin vähentämällä työntekijöitä. Aluepäällikkö Reijo Uusihaudan mukaan perusjakeluun tulee merkittäviä muutoksia, jotka myös postin asiakkaat tulevat huomaamaan.

– Postia jaellaan nykyistä myöhemmin.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kirjeen tai paketin voi saada aamupävän sijasta vaikka iltaviideltä.

–Tarkennettuja suunnitelmia tehdään vielä ja ensi kuun aikana otetaan asteittain käyttöön uusia jakeluvuoroja, kertoo Uusihauta.