Länsimetro syynää budjettinsa ulkopuolisin voimin – kustannusarvio jo yli miljardin

Länsimetro-osakeyhtiö teettää ulkopuolisen selvityksen rakennusbudjetin ylityksistä. Esimerkiksi Helsingin osuus kustannuksista on ylittynyt roimasti alkuperäisestä. Myös uusia ylityksiä saattaa edelleen tulla.

Länsimetro
Melkein valmiilta näyttävät metrokiskot.
Aalto-yliopiston metroasema Espoon Otaniemessä.Suvi Vesalainen / Yle

Länsimetron rakennusbudjetti venyy ja paukkuu edelleen. HKL:n johtokunta pyytää Helsingin kaupunginhallitusta ja edelleen valtuustoa korottamaan Länsimetron rakentamiseen varattua enimmäisrahasummaa 268 miljoonaan euroon. Alunperin Helsingin osuuden piti olla 144 miljoonaa. Valtio kattaa Helsingin maksuosuudesta 75 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan Länsimetron hinnaksi on tulossa 1008 miljoonaa euroa. Suunnitteluvaiheessa hinta-arvio oli runsaat 700 miljoonaa.

Länsimetro Oy on päättänyt teettää ulkopuolisen selvityksen rakennuskustannuksista. HKL pitää selvitystyötä välttämättömänä.

– Kustannusylitys on hyvin ikävä asia. HKL pitää kuitenkin hyvänä sitä, että ulkoinen selvitys tehdään. Sitten nähdään, että onko siellä asioita, joita olisi voitu tehdä toisin. Prosessissa on varmasti opittavaa tulevia hankkeita, kuten Raide-Jokeria ja Kruunusiltoja varten, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski toteaa.

Lisäkustannuksia muun muassa esteettömyydestä

Länsimetron rakennuskustannuksia on kasvattanut muun muassa oletettua haperompi maaperä sekä esteettömyys.

– Kalliota on jouduttu tiivistämään enemmän kuin on ajateltu. Toinen iso muutos on ollut esteettömyys. Eli kun on päätetty, että asemien molemmat sisäänkäynnit ovat esteettömiä, niin sehän kuulostaa ehkä vähäpätöiseltä ja ennen kaikkea järkevältä. Se tarkoittaa kuitenkin rakentajan näkökulmasta sitä, että tulee uusi hissikuilu ja valutyöt tehtäväksi. Se on ollut iso tekijä, Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen summaa.

Uusia kustannusylityksiä ei Kokkisen mukaan pitäisi enää tulla, vaikka mahdollisia ne ovat.

– Toivotaan ettei tule ja kaikkemme teemme ettei tule, niin kuin olemme tehneet tähänkin asti.