Kansakoulun isä pääsi juhlarahaan

Suomen kansakoulun isäksi mainittu hämeenlinnalaissyntyinen Uno Cygnaeus sai juhlarahan kansakouluasetuksen 150-vuotisjuhlavuotena.

Kuva: Yle Keski-Suomi / Pauliina Tolvanen

Suomen Rahapaja julkaisi torstaina juhlarahan Uno Cygnaeus ja kansanopetus. Se lyödään hopeisena, nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron juhlarahana.

Uno Cygnaeus (1810-1888) syntyi Hämeenlinnassa ja sai ensimmäisen opetuksensa Ryttylän kartanossa ankaralta kotiopettajalta Abraham Melleniukselta. Käytyään Hämeenlinnan triviaalikoulun Cygnaeus ehti aloittaa yliopisto-opintonsa vain 16-vuotiaana ja suunnitteli itselleen lääkärin uraa.

Opiskeluaika venyi yhdeksän vuoden mittaiseksi, kun hän vietti riehakasta opiskelijaelämää. Cygnaeus luki muun muassa kasvi- ja eläintiedettä, fysiikkaa, historiaa, kaunopuheisuutta ja runoutta, kreikkalaista ja itämaista kirjallisuutta sekä matematiikkaa ja tähtitiedettä. Kouluoloihin ja opetuksen järjestämiseen hän tutustui työnsä ohella Alaskassa ja Pietarissa ja teki oppimatkoja mm. Baltiaan ja Keski-Eurooppaan.

Cygnaeuksen vuonna 1861 julkaisema ehdotus Suomen kansanopetuksen järjestämisestä oli käännekohta Suomen kansanopetusoloissa. Esimerkiksi käsityö tuli Suomessa ensimmäisenä Euroopassa opetusohjelmaan.

Aapiskukkokin juhlarahassa

Petri Neuvosen suunnittelemasta juhlarahasta löytyy myös symboliikkaa, kuten aapiskukko. Arvopuolella lapset ovat askarrelleet koulun ikkunaan vuosiluvun 1866, jolloin kansakouluasetus annettiin.

Hopeisia Uno Cygnaeus ja kansanopetus -juhlarahoja lyödään nimellisarvoltaan 10 ja 20 euron suuruisena. Nimellisarvoltaan 10 euron juhlarahoista 100 kappaletta on numeroitu. Nimellisarvoltaan 20 euron juhlarahoista 100 kappaletta on numeroitu ja ne myydään erikseen pakattuna lasivitriiniin.

Uno Cygnaeus -postimerkki julkaistiin vuonna 1960 ja 2010. Vuoden 2013 Kansakoulusta Pisaan -postimerkkivihosta eli kuuden ikimerkin kokoelmasta hän myös löytyy.