1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

"Jokaisella naisella on oikeus ehkäisyyn" – terveydenhoitaja kehottaa suojautumaan myös seksitaudeilta

E-pillerit ovat yhä suosituin ehkäisymenetelmä. Myös pidempiaikaiset ehkäisylaastarit ja hormonikierukat kasvattavat suosiotaan etenkin nuorten keskuudessa.

terveys
Raskaus
Yle

E­-pillerit ovat edelleen kirkkaasti suosituin ehkäisymenetelmä. Myös muut yhdistelmävalmisteet, kuten ehkäisyrengas ja ehkäisylaastarit kasvattavat suosiotaan etenkin nuorten keskuudessa. Jo 12­-vuotiaille kirjoitetaan reseptejä.

Jo 16­-vuotiaat voivat käyttää myös pidempää kolmen tai viiden vuoden ehkäisyä tarjoavaa hormonikierukkaa.

– Kyllä se on monelle vaikka yliopisto-opintonsa aloittavalle suuri ja suosittu helpotus, kertoo terveydenhoitaja Outi Martikainen.

Martikainen on työskennellyt Lappeenrannan ehkäisyneuvolassa kymmenen vuotta eli koko neuvolan olemassaolon ajan.

– Se on muuttunut, että e­-pillereitä voi nykyisin käyttää monta liuskaa putkeen. Kahdet tai kolmet kuukautiset vuodessa riittävät. Ei tarvitse arvokasta munasolua joka kuukausi luovuttaa ja keho saa ansaittua lomaa, Martikainen kertoo.

Naisilla on oikeus pillereihin myös ilman miestä

E­-pillereitä käyttävät myös aikuiset. Yli 35­-vuotiaiden osalta riskit kasvavat ja tarkastukset tiukkenevat. Tupakoivien naisten veritulppariski kasvaa iän myötä. Monille synnyttäneille minipillerit ja kierukat ovatkin parempi vaihtoehto. Minipillereitä voi käyttää myös imetyksen aikana.

Ei sitä varmaan lasta jokaisen baaripertun kanssa halua. Monesti se kondomi saattaa hetken huumassa ja humalassa unohtua.

terveydenhoitaja Outi Martikainen

Ehkäisypillereitä käyttävät myös itselliset naiset sekä monet vanhemmat naiset, aina vaihdevuosiin asti. Moni tunnustaa Martikaiselle, että "ei mulla mitään seksiä ole, käytän pillereitä terveydellisistä syistä". Syynä voi olla esimerkiksi akne tai kivuliaat kuukautiset, joihin pillerit tuovat helpotusta.

– Niin kuin pillereiden käyttöoikeus tulisi vain miehen kautta! Kyllä jokaisella naisilla on niihin oikeus, ei siihen mitään miestä tarvita, feministiksi tunnustautuva terveydenhoitaja Outi Martikainen napauttaa.

Hän itse asiassa kannustaa myös sinkkunaisia ehkäisypillereiden käyttöön ja tuplaehkäisyyn. Kondomi yksin ei tuo täyttä ehkäisyvarmuutta ja ehkäisypilleri ei taas suojaa sukupuolitaudeilta.

­– Ei sitä varmaan lasta jokaisen baari­pertun kanssa halua. Monesti se kondomi saattaa hetken huumassa ja humalassa unohtua tai rikkoontua.

Lue seuraavaksi