Matti Vanhanen luopuu eduskuntaryhmän puheenjohtajuudesta, keskittyy presidenttiehdokkuuteen

Vanhanen sanoo, että aikoo paneutua kevään aikana ulkopolitiikkaan presidenttiehdokkuutta silmällä pitäen.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen pyrkii puolueensa presidenttiehdokkaaksi kesäkuun puoluekokouksessa. Vanhanen kertoi aikeistaan Suomenmaan nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Vanhanen arveli eduskunnan kyselytunnin alla, että olosuhteet ovat toisenlaiset kuin vuoden 2006 vaaleissa, jolloin hän putosi toiselta kierrokselta.

– Silloin istuvan presidentin haastaminen istuvan pääministerin paikalta ei oikeastaan ollut edes mahdollista. Kampanja oli silloin hyvin lyhyt ja kohtelias, koska ulkopolitiikkaa hoidetaan perustuslainkin mukaan yhteistyössä.

Vanhanen uskoo, että presidenttiehdokkaita tulee keskustan perinteidenkin pohjalta useampiia. Joka tapauksessa hän aikoo luopua ryhmäjohtajan tehtävästä jo kevään aikana ja keskittyvänsä ulkopoliittiseen keskusteluun.

Sipilä: "Matti on hyvä ehdokas"

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoo, että keskustan presidenttiehdokkaiden on aika ilmoittautua nyt, kun piirit käyvät kokouskierrostaan.

– Matti on hyvä ehdokas, mahdollisesti muitakin vielä ilmaantuu, katsotaan. Jos ilmaantuu useampia, voi tulla jäsenvaali.

Sipilä kertoo Vanhasen "vihjaisseen" ehdokkuudestaan puheenjohtajalle eilen.

Sipilä ei lähde arvuuttelemaan, kuinka monta ehdokasta kisaan löytyy. Joka tapauksessa avaus on tervetullut.

– Tämä on nyt hyvä, että pääsemme keskustelemaan ulkopolitiikan asioista puolueen piirissä, Sipilä toteaa.