Anvian hallintoneuvosto jatkaa ennallaan – Korkein oikeus ei antanut Elisalle valituslupaa

Korkein oikeus on laittanut pisteen Anvian ja Elisan nokittelulle hallintoneuvostopaikoista. Vuosi sitten toukokuussa Elisa rynni yhtiökokouksessa hallintoneuvostoon, mutta käräjäoikeus pisti päätöksen täytäntöönpanokieltoon. Vaasan hovioikeus oli samaa mieltä, ja nyt Korkein oikeus ei anna Elisalle valituslupaa. Elisan näkemys päätöksen merkityksestä poikkeaa Anvian tulkinnasta.

Elisa
Valtakirjojen tarkastus
Valtakirjojen tarkistus Anvian yhtiökokouksessa toukokuussa 2015.Pasi Takkunen / Yle

Korkein oikeus on hylännyt Elisan valituslupahakemuksen Anvian viimekeväisen yhtiökokouksen päätösten täytäntöönpanokieltoa koskevassa asiassa.

Korkeimman oikeuden päätös koskee Anvian 20.5.2015 pidetyssä yhtiökokouksessa tehtyä hallintoneuvoston jäsenten valintapäätöstä, jonka täytäntöönpanon Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus kielsi viime kesäkuussa. Vaasan hovioikeus pysytti käräjäoikeuden päätöksen voimassa, ja tähän hovioikeuden päätökseen Elisalle ei nyt myönnetty valituslupaa.

– Näin ollen käräjäoikeuden asettama täytäntöönpanokielto pysyy edelleen voimassa, ja Anvian hallintoneuvosto jatkaa toistaiseksi yhtiökokousta edeltävässä kokoonpanossa, Anvialta tiedotetaan.

Anvian hallintoneuvosto kokoontuu seuraavan kerran huhtikuussa antamaan lausunnon tilinpäätöksestä ja kutsumaan koolle yhtiökokouksen.

Elisa: hallintoneuvoston valinta ratkaisematta

Elisa puolestaan korostaa, että Korkein oikeus ei myöntänyt Elisalle valituslupaa turvaamistoimiasiassa, joka liittyy Dignuksen, Lännen Viestinnän ja Puhelinvoiman viime kesänä Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa nostamaan kanteeseen, jossa ne vaativat Anvian yhtiökokouksessa 20.5.2015 tehtyjen päätösten muuttamista tai kumoamista.

– Kyse on siis vain turvaamistoimea koskevasta päätöksestä ja varsinaista kannetta hallintoneuvoston valinnasta aletaan käsittelemään vasta sen jälkeen, kun Elisan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa nostama pääasiakanne on ratkaistu. Hallintoneuvoston valintaa koskevaa asiaa ei ole siis lopullisesti ratkaistu eikä turvaamistoimea koskeva valituslupa-asia ota kantaa siihen, mikä on hallintoneuvoston oikea kokoonpano, Elisalta kerrotaan.

Elisalta muistutetaan, että yhtiö on pyytänyt 14.3. Anvian hallitukselta, että yhtiökokouksessa käsitellään Anvian hallintoneuvoston kokoonpanoa niin, että yhtiölle saadaan riidaton ja toimintakykyinen hallintoneuvosto.

Elisa rynni hallintoneuvostoon turvaamispäätöksellä

Anvian hallintoneuvosto on 30-jäseninen. Vuosi sitten toukokuussa Elisa sai hallintoneuvostoon 14 edustajaansa.

Elisa onnistui käyttämään toukokuisessa yhtiökokouksessa enemmistövaltaa saatuaan käräjäoikeudelta niinsanotun turvaamispäätöksen. Päätöksen avulla noin 7 000 ääntä mitätöitiin. Sen turvin Elisa sai enemmistön yhtiökokouksen äänistä ja pystyi näin sanelemaan kaikki yhtiökokouksen päätökset.

"Oli pakko hakea joku ratkaisu"

Anvian toimitusjohtaja Mika Vihervuori ei halua kuvata Anvian ja Elisan välistä oikeusmittelöä nokitteluksi.

– Oli pakko hakea joku ratkaisu turvaamistoimen kannalta niin, ettei aiheudu suurempaa vahinkoa ja että yhtiö pystyy jatkamaan liiketoimintaansa. Nyt meillä on lopullinen päätös siitä, millä kokoonpanolla hallintoneuvosto saa kokoontua, Mika Vihervuori toteaa oikeusprosessista.

Anvian osakekaupat käräjille lähiviikkoina

Anvian ja Elisan käräjöinti jatkuu kevään aikana. Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsitellään lähiviikkoina Anvian osakekauppoja.

– Anvian hallitus päätti noin vuosi sitten myydä tytäryhtiöistään osakkeita pois. Niiden myötä äänivaltaa siirtyi pois emoyhtiöstä. Tämä kauppa on se, jonka Elisa riitautti ja jonka perusteella he hakivat nyt kumottua turvaamistoimea. Mutta itse tämä alkuperäinen kysymys kauppojen laillisuudesta on ratkaisematta, Mika Vihervuori selvittää.

Käydäänkö tämänkin osalta koko oikeusskaala läpi?

– Mikäli vanhat merkit paikkansa pitää, niin todennäköisesti käydään, Mika Vihervuori vastaa.

Artikkeliin on lisätty toimitusjohtaja Mika Vihervuoren kommentit 17.3.2016 kello 18.07.

Artikkelia on täsmennetty Elisan osalta 18.3.2016 kello 8:40.