1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Satavuotias Jääkäritykistörykmentti marssii Hämeenlinnassa

Tämän vuoden suurin jääkäritapahtuma järjestetään perjantaina Hämeenlinnassa. Jääkäritykistörykmentti vietää satavuotisjuhlaansa järjestämällä paraatin ja toimintanäytöksen Linnan kasarmilla. Vuosijuhlan ohimarssi Tampereentiellä esittelee jalan marssivan 400 miehen osaston lisäksi 33 panssari- ja muuta ajoneuvoa. Museo Militariassa avautuu Jääkäritykistö 100  vuotta -valokuvanäyttely.

liikenne
Tykistömuseo Hämeenlinna Linnankasarmilla.
Markku Karvonen / Yle

Jääkäritykistörykmentti on perihämeenlinnalainen joukko, sillä historiansa aikana se on sijainnut Poltinahon, Suomen kasarmin ja Linnan kasarmin alueilla. Nykyisin 600 varusmiehen ja 70 kantahenkilökuntaan kuuluvan henkilön joukko-osasto on osa Hattulan Parolannummella toimivaa Panssariprikaatia.

– Tänä päivänä Jääkäritykistörykmentti on monipuolinen kolmen aselajin rykmentti, jossa koulutetaan tykkimiehiä, heitinmiehiä ja viestimiehiä. Varusmiesmäärältään me olemme Panssariprikaatin suurin joukkoyksikkö, esittelee rykmentin komentaja, everstiluutnantti Jukka Nurmi.

– Perinteet alkavat vuodesta 1916. Jääkäritykistörykmentti on ainoa tykistöjoukko, joka vaalii jääkäritykistön perinteitä. Vaalimme myös jatkosodan aikaisen Panssaridivisioonan perinteitä.

Katselmus, toimintanäytös ja ohimarssi

Perjantaisessa vuosijuhlassa yleisölle avoimet tapahtumat alkavat aamukymmeneltä Linnan kasarmilla järjestettävällä paraatikatselmuksella. Yleisön toivotaan olevan paikalla jo puoli tuntia ennen katselmuksen alkua. Kello 10.45 alkavassa toimintanäytöksessä ohjelmassa on tykkien, kranaatinheittimien ja hevosvaljakon asemaanajo.

Eniten liikenteeseen vaikuttaa Tampereentiellä järjestettävä ohimarssi. Siihen osallistuvat ajoneuvot lähtevät liikkelle Parolannummelta kello 10.30 ja ajavat kolmostieltä Eureeninkadun, Lukiokadun ja Kasarmikadun kautta Tampereentielle odottamaan ohimarssin liikkeellelähtöä kello 11.30. Tällä kertaa ohimarssi kulkee keskustasta poispäin.

– Tavoitteena on häiritä mahdollisimman vähän muuta liikennettä kaupungissa. Liikennerajoituksia toki tulee pysäköinnin ja kulkemisen osalta, mutta ne ajoitetaan vain 9 ja 12 välille, kertoo paraatin kenttäpäällikkö, everstiluutnantti Pekka Purtonen Jääkäritykistörykmentistä.

Valokuvanäyttely Museo Militariassa

Kutsuvieraiden vastaanotto alkaa Verkatehtaalla kello 12.30 ja satavuotisjuhlien pääjuhla Verkatehtaan Vanaja-salissa on vuorossa kello 14.00. Verkatehtaalla julkistetaan myös rykmentin 100-vuotishistoriikki ja -juhlamitali.

Yleisöllä on perjantaina kello 12-17 vapaa pääsy Museo Militariaan, jossa avataan perjantaiaamuna Jääkäritykistö 100 vuotta -valokuvanäyttely.

Lue seuraavaksi