Tampere hakee säästöjä koko henkilöstön yt-neuvotteluilla – ketään ei irtisanota tai lomauteta

Tampereen kaupunki aloittaa koko henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut, joilla tavoitellaan 10 miljoonan euron säästöjä. Pääluottamusmiehet on kutsuttu neuvotteluun ensi viikolla.

Kotimaa
Tampereen kaupungin virastotalo.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen kaupunki on kutsunut henkilöstöryhmien pääluottamusmiehet etsimään säästömahdollisuuksia henkilöstökuluissa. Säästöjä pitäisi tänä vuonna löytyä 10 miljoonan euron edestä.

Irtisanomisista tai lomautuksista ei tässä ole kyse, kuten yritysmaailman yt-neuvotteluissa, vakuuttaa henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen.

– Yhteistyöryhmä kokoontuu ensi viikolla pohtimaan kaupungin taloustilannetta ja pohtimaan sen edellyttämiä mahdollisia keinoja, millä henkilöstökustannuksia voitaisiin saada karsittua ja säästöjä aikaan. Nämä neuvottelut eivät koske lomauttamista.

Irtisanomisista tai lomautuksista ei tässä ole kyse.

Niina Pietikäinen

Säästöt pyritään saamaan kokoon muun muassa henkilöstön vapaaehtoisilla vapailla sekä säästämällä hankinnoissa ja rekrytoinneissa, sanoo Niina Pietikäinen.

– Tässä nyt haetaan mahdollisuuksia, kuinka esimerkiksi palkattomia vapaita voitaisiin pitää enemmän. Mitä se vaikuttaa rekrytointiin, miten niitä voitaisiin rajoittaa. Nyt haetaan työntekijäjärjestöiltä mahdollisia keinoja, mitä heille tulee mieleen, millä saataisiin tilannetta oikaistua.

Säästöt pyritään saamaan kokoon mm. vapaaehtoisilla vapailla sekä säästämällä hankinnoissa ja rekrytoinneissa

Niina Pietikäinen

Matkustuslupakäytäntöjä kiristetään ja myös hankinnoista eli tarvikkeista ja ostopalveluista etsitään säästömahdollisuuksia.

Pietikäisen mukaan neuvottelukutsu on kaupungin normaali käytäntö aina kun käsitellään asioita yhteistoiminnassa.

– Meidän henkilöstöpolitiikkaan kuuluu se, että asioita käsitellään henkilöstön kanssa, kun niillä on henkilöstövaikutuksia.

Tampereen kaupungin tilinpäätös 2015 on muodostumassa noin 40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Demokraatti.