yle.fi-etusivu

Virtuaalilasien menestykseen uskotaan, vaikka ne maksavat maltaita – Alkuun virtuaalitodellisuudesta hyötyvät pelaajat

Asiantuntijat povaavat virtuaalisen todellisuuden laseista seuraavaa teknologiavillitystä. Korkealuokkaiset virtuaalilasit rantautuvat Suomeen kevään ja kesän aikana. Jotkut virtuaalilasit vaativat toimiakseen erittäin tehokkaan tietokoneen.

tekniikka
HTC Viven virtuaalilasit
HTC Viven virtuaalilasit esiteltiin joulukuussa Taiwanissa.Ritchie B. Tongo / EPA

Korkealaatuisiin virtuaalilaseihin on liittynyt paljon korkealentoisia visioita. Lasien on ennustettu mullistavan tapamme kuluttaa viihdettä ja tarjoavan uusia tapoja työskennellä. Tänä keväänä kauppoihin tulevissa virtuaalilaseissa sisältö on räätälöity erityisesti tietokonepelaajia ajatellen.

– Virtuaalilaseille tarkoitettuja pelejä on tulossa heti alkuvaiheessa markkinoille yli sata, kertoo virtuaalimaailma.fi-nettisivuston perustaja Tero Pänkäläinen.

Pänkäläisen mielestä pelaajat ovat luonnollinen valinta virtuaalilasien ensisijaiseksi kohderyhmäksi, sillä heillä on jo valmiiksi käytössään tarpeeksi tehokkaita tietokoneita, joilla korkealuokkaiset lasit toimivat kunnolla.

Virtuaalimaailma aukeaa rahalla

Korkealaatuiset virtuaalilasit keventävät kuluttajien kukkaroita satoja euroa. Lasien hintahaarukka vaihtelee ennakkotietojen mukaan noin 400 eurosta lähes tuhanteen euroon.

Lisäksi osa laseista, kuten Oculus Rift ja HTC Vive, vaativat toimiakseen tehokkaan tietokoneen, jonka ostaminen tuo lisäkustannuksia.

– Noin 1000 euroa kannattaa tietokoneeseen varata. Virtuaalilasit vaativat tietokoneen näytönohjaimelta tehoa, koska laseissa pyörivä grafiikka on raskasta, selventää Virtual Reality Finland ry:n puheenjohtaja Kari Peltola.

Uskon, että useat pelaajat tulevat jopa ostamaan itselleen järeämmän tietokoneen näiden lasien takia.

Esa Hjerppe, web-myynti- ja markkinointijohtaja, Verkkokauppa.com

Verkkokauppa.comissa ei kuitenkaan uskota, että korkeat hinnat ja tietokoneiden tehovaatimukset vaikuttaisivat merkittävästi virtuaalilasien menekkiin.

– Ihmisillä on tehokkaita pelikoneita tälläkin hetkellä, ja uskon, että useat pelaajat tulevat jopa ostamaan itselleen järeämmän tietokoneen näiden lasien takia, toteaa Verkkokauppa.comin web-myynti- ja markkinointijohtaja Esa Hjerppe.

Pahoinvointiongelmia on ratkaistu

Virtuaalitodellisuudessa seikkailu ei sovi kaikille. Osalla ihmisistä lasien käyttö on aiheuttanut pahoinvointia ja päänsärkyä. Virtual Reality Finland ry:n Kari Peltolan mukaan valmistajat ovat suhtautuneet ongelmiin vakavasti.

– Lasien teknologiassa on päästy nyt sille tasolle, että sen ei enää pitäisi aiheuttaa sitä pahoinvointia.

Vaikka teknologia on kehittynyt, voi virtuaalitodellisuuden kokemus siitä huolimatta kouraista vatsanpohjasta ja aiheuttaa huonoa oloa.

– Pahoinvointia virtuaalitodellisuudessa on hyvin yksilöllistä. Sisältö itsessään voi aiheuttaa huonoa oloa, jos siinä esimerkiksi mennään nopeasti ylös ja alas. Uskon, että valmistajat Oculus, HTC ja Sony katsovat hyvin tarkkaan, mitä markkinoille pääsee ja ottavat kantaa, jos sinne huonoja virtuaalisen todellisuuden kokemuksia pääsee, Peltola veikkaa.

Älypuhelin virtuaalilaseiksi

Korkealaatuiset virtuaalilasit eivät ole ainoa mahdollisuus päästä tutustumaan toiseen todellisuuteen. Älypuhelimiin myydään lisävarusteita, joiden avulla myös puhelimen saa valjastettua virtuaalilasien näytöksi. Ero korkealaatuisiin laseihin on kuitenkin Tero Pänkäläisen mukaan suuri.

– Laadukkailla laseilla ja niissä mukana tulevilla ohjaimilla pystytään virtuaalitodellisuudessa käyttämään omia käsiä ja liikkumaan. Älypuhelimen avulla se ei vielä onnistu.

Verkkokauppa.comin Esa Hjerpen mielestä älypuhelin toimiikin toistaiseksi virtuaalitodellisuuteen tutustumisen ja ihmettelyn välineenä.

Goldman Sachs arvioi alkuvuodesta, että 10 vuoden päästä virtuaalitodellisuudella on täydet mahdollisuudet olla isompi asia kuin televisio.

Kari Peltola, puheenjohtaja, Virtual Reality Finland ry

– Näissä kalliimmissa laitteissa se elämys on vielä paljon rikkaampi, Hjerppe kertoo.

Tulevaisuuden visioissa älypuhelimia hyödyntävien virtuaalilasien uskotaan kuitenkin lyövän läpi ja tekevän virtuaalitodellisuudesta koko kansan huvia. Myös liike-elämässä uskotaan virtuaalimaailman kaupallisiin mahdollisuuksiin

– Esimerkiksi Goldman Sachs arvioi (siirryt toiseen palveluun) alkuvuodesta, että 10 vuoden päästä virtuaalitodellisuudella on täydet mahdollisuudet olla isompi asia kuin televisio, Kari Peltola summaa.

Juttua muokattu 31.3. klo 14.20. Tarkennettu Kari Peltolan tietokoneen hintaan liittyvää kommenttia.