Miljardööripariskunta raottaa valtavaa taidekokoelmaansa – Zabludowiczit keräävät nousevia tähtiä

Helsingin taidehallissa pääsee kurkistamaan Suomen rikkaimpiin kuuluvan "Poju" Zablulodowiczin ja hänen vaimonsa Anitan taidekokoelmaan.

kuvataide
Teis.
Irlantilaisen taiteilijan Laura Buckleyn installaatio Shields.Taidehalli

Suomalaisyleisö pääsee vihdoin näkemään mitä rahalla voi tehdä, kun sitä on paljon. Taidehallissa esitellään pieni osa kokoelmasta, jonka omistaa Euroopan sadan rikkaimman joukkoon kuuluva Zabludowiczin pariskunta. Lontoossa asuvalla miljardööriparilla on valtava taidekokoelma, joka on maailmanlaajuisesti merkittävä.

Noin 3 000 teoksen kokoelma sisältää taidetta 1940-luvulta nykypäivään. Zabludowiczit keskittyvät nouseviin kykyihin, jotka eivät ole vielä kuuluisia, mutta joista jonain päivänä odotetaan sellaisia tulevan.

Kaikki Taidehallissa esittäytyvät taiteilijat ovat alle 40-vuotiaita. Lisäksi heillä on yhteys Suomeen ja Zabludowiczien kesäpaikkaan Sarvisaloon. Pernajassa sijaitseva saari on toiminut taiteilijaresidenssinä kuuden vuoden ajan, ja Taidehallissa nähtävät teokset ovat syntyneet nimenomaan Sarvisalossa.

Taideteos.
Yhdysvaltalaisen Sam Fallsin teos Sarvisalossa.Taidehalli

Upporikas pariskunta välttelee julkisuutta, eikä kokoelman hengettäreltä, brittiläiseltä Anita Zabludowiczilta saa haastattelua näyttelyn alla. Taidekokoelmaa edustaa Elizabeth Neilson, jolla riittää hommaa kokoelman kartuttamisessa ja galleriatoiminnan pyörittämisessä. Mittavalla kokoelmalla on galleriatilat Lontoossa ja New Yorkissa.

– Lensin tänne viimeistelemään näyttelyä ja ensi viikolla avautuu näyttely Lontoossa. Lisäksi työn alla on ensi kesän Sarvisalon residenssitaiteilijoiden asioiden hoitaminen, selvittää Neilson hyväntuulisena.

Perheen maku näkyy kokoelmassa

Taidehallin näyttelyssä kävijä voi kohdata pienen yllätyksen. Seinillä ei ole ainoatakaan maalausta. Sarvisalo on kirvoittanut ulkomaiset taiteilijat lähinnä videoinstallaatioihin ja tilataideteoksiin. Näyttelyn kuumin nimi Ed Atkins innostui Suomessa kirjoittamaan. Hänen teoksensa on monistettu pamfletti.

– Tämä näyttely on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä nämä nimet eivät sano suomalaisyleisölle mitään, eivätkä monet minullekaan. Tässä voi nähdä millaista taiteen kerääminen ja mesenoiminen voi myös olla, kertoo Taidehallin johtaja Jan Förster.

– Emme pelkää tukea taidetta, joka saattaa olla monimutkaista sisällöltään tai toteutustavaltaan. Kokoelmassa on taidetta laidasta laitaan, maalauksista ääniteoksiin, vahvistaa Elizabeth Neilson.

Anita Zabludowicz.
Anita Zabludowicz.David Bebber / Taidehalli

Kokoelman johtaja korostaa jatkuvasti, että kyse on perhekokoelmasta. Työntekijät käyvät jatkuvaa keskustelua Anita Zabludowiczin kanssa uusista hankinnoista ja residenssitaiteilijoista.

– Perheen makumieltymykset muokkaavat kokoelmaa ja siksi se on uniikki. Zabludowiczit haluavat tukea monenlaista taidetta, siksi kokoelma muodostuu eri tavoin toteutetusta taiteesta, sanoo Elizabeth Neilson.

Taiteilijat hurmaantuvat Suomen luonnosta

Zabludowiczin perheellä on vahvat siteet Suomeen, sillä Chaim "Poju" Zablulodowicz syntyi Helsingissä ja asui nuoruutensa Tampereella. Siksi perheellä on omistuksia jääkiekkojoukkue Tapparassa. Perustan valtavalle omaisuudelle loi Pojun isä kansainvälisellä asekaupalla.

Loviisan Pernajassa sijaitseva Sarvisalon saari on perheelle rakas kesäpaikka, jossa on huhujen mukaan vieraillut niin Madonna kuin Bonokin. Taiteilijat ovat vierailleet Sarvisalossa vuodesta 2010 lähtien. Kansainvälinen taiteilijavaihto ruokkii myös suomalaista taide-elämää, sillä nuoret taiteilijat verkostoituvat helposti Suomen pienissä piireissä ja vievät palan Suomea kotimaihinsa.

Enemmistö residenssitaiteilijoista on Pohjois-Amerikasta. Sarvisaloon saapuvat taitelijalupaukset seulotaan tarkasti, ja heidät kutsutaan Suomeen työskentelemään. Kaikki ovat kuulemma ottaneet ilolla kutsun vastaan ja lähteneet mielellään Suomeen, vaikka osa ei ollut kuullut maasta juuri mitään.

– Onhan se hieno tilaisuus päästä matkustamaan kauas pois. Kaikki taiteilijat ovat olleet innoissaan Suomen luonnosta ja puhtaudesta, kertoo Neilson.

Taidehallin teoksissa toden totta näkyy hurmaantuminen luonnosta ja Sarvisalosta. Eräs taiteilija kuvasi sisään pyrähtänyttä pikkulintua ja teki siitä videoteoksen. Toinen kuvasi asuinmökkiään eri kuvakulmista ja nauhoitti hiljaista metsän huminaa.

Zabludowiczit ovat onnenpotku maamme taidekentälle

Taidehallin johtajan Jan Försterin mukaan on melkoinen onni, että vaikuttavalla taidekeräilijällä on lämpimät suhteet Suomeen.

– Voisi kuvitella, että suomalaisilla taiteilijoilla olisi hyvät mahdollisuudet päästä kokoelmaan ja sitä kautta esiin kansainvälisesti.

Kokoelman johtaja vahvistaa, että mukaan on päässyt suomalaisten taiteilijoiden teoksia. Taidehallin näyttelyssä on esillä Antti Laitisen teos, koska hän on työskennellyt Sarvisalossa. Tulevaisuudessa suomalaista taidetta voi olla enemmänkin kokoelmassa.

Teos.
Kuva Antti Laitisen videosta Bark-Boat. Laitinen seilasi itsetehdyllä kaarnalaivalla Viroon ja kuvasi merimatkan.Taidehalli

– Olen toki käynyt Suomessa useita kertoja, mutta vierailut ovat olleet hyvin pikaisia. Aion ottaa aikaa ja tulla tänne pidemmäksi aikaa. Silloin voisin rauhassa tutustua gallerioihin ja taiteilijoihin eri kaupungeissa, haaveilee Neilson.

Nuoriin lupauksiin sijoittaminen on riski

Sarvisalossa on paljon taidetta, mutta se on toistaiseksi yleisöltä suljettu. Sen sijaan Lontoossa ja New Yorkissa Zabludowiczin kokoelmaa esitellään usein, sillä molemmissa kaupungeissa on omat galleriatilat. Tuhansien teosten kokoelmasta myös lainataan taidetta näyttelyihin eri puolille maailmaa. Nouseviin lupauksiin sijoittamisessa on tietyt riskinsä, mutta Zabludowczit näkevät asian mieluummin panostuksena tulevaisuuteen.

– Nuoret taiteilijat tarvitsevat usein tukea päästäkseen uralla eteenpäin. Zabludowiczit auttavat tässä, sanoo kokoelmaa johtava Elizabeth Neilson.

Zabludowiczien työ on merkittävää maailmanlaajuisestikin ja he saivat pari vuotta sitten kansainvälisen keräilijäpalkinnon.