Hyppää sisältöön

Vaikeavammaisten säästöistä kiivas eduskuntakeskustelu – "Vakavimmasta ja vastenmielisimmästä päästä"

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana toimivan SDP:n kansanedustajan Tuula Haataisen mielestä hallituksen vammaisille kaavailemat säästöt ovat "vakavimmasta ja vastenmielisimmästä päästä".

Tuula Haatainen eduskunnan kyselytunnilla 17. maaliskuuta. Kuva: Yle

Hallituksen aikeet leikata 75 vuotta täyttäneiden vammaisten tukia herättivät kiivaan keskustelun eduskunnan kyselytunnilla tänään torstaina.

Onko todella niin, että te valitsette nyt säästöjen kohteeksi kaikista suomalaisista juuri heidät, jotka ovat kaikkein hauraimmassa asemassa.

Kristiina Salonen

Hallitus havittelee lakiuudistuksella kunnille 61 miljoonan euron säästöjä. Esimerkiksi henkilökohtainen apu, kuljetuspalvelut sekä palveluasuminen muutettaisiin harkinnanvaraisiksi ja maksullisiksi.

– Onko todella niin, että te valitsette nyt säästöjen kohteeksi kaikista suomalaisista juuri heidät, jotka ovat kaikkein hauraimmassa asemassa tässä yhteiskunnassa, vanhukset ja vammaiset? SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen tiedusteli perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalta (kesk.).

– Kyllähän nyt tosiasia on, että tämä säästö on sieltä vakavimmasta ja sanoisinko vastenmielisimmästä päästä, tykitti puolestaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan toimiva SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen.

Rehula: Lakiuudistuksen valmistelu vasta alussa

Rehula korosti, että lakihankkeen käsittely on vasta valmisteluvaiheessa ja kestää vähintään vuoden. Hän vakuutti, että palveluja tarvitsevat vammaiset saavat niitä jatkossakin.

Voitte olla ihan varmoja, että ne ihmiset, jotka 75 vuotta täytettyäänkin tarvitsevat nykyisen lainsäädännön mukaisia palveluja, tulevat ne saamaan.

Juha Rehula

– Voitte olla ihan varmoja, että ne ihmiset, jotka 75 vuotta täytettyäänkin tarvitsevat nykyisen lainsäädännön mukaisia palveluja, tulevat ne saamaan, Rehula lupasi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila ihmetteli, miten Rehula voi jo etukäteen todeta, että säästöt ovat tasan 61 miljoonaa euroa, jos kokonaisuuden sisältö ja toteutustavat selviävät vasta vuoden päästä.

– Onko tässä nyt kuitenkin käynyt niin, että te olette valinneet leikkauspolitiikan – jossa olette mestareita – ja valinneet, että tältä väestönosalta, vaikeasti vammaisilta henkilöiltä leikataan 61 miljoonaa, ja nyt lähdette sitten miettimään niitä tapoja, miten se toteutetaan Uotila epäili.

Mihin perustuu 75 vuoden ikäraja?

RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson ihmetteli puolestaan, mihin perustuu juuri 75 vuoden ikäraja.

Haluaisin tietää, mistä tämä ikäraja tulee.

Anna-Maja Henriksson

– Haluaisin tietää, mistä tämä ikäraja tulee. Mikä on se perustelu sille, että vammainen henkilö, joka on tarvinnut apua siihen asti, kun hän täyttää 75, on yks kaks toisen lainsäädännön alla? Henriksson kysyi.

Rehulan mukaan ikärajan tausta löytyy viime vaalikaudella valmistellusta asiakirjasta.

– Tämmöisen valmistelutyön kautta se tulee. Ja kun kysymys oli på svenska, niin esimerkiksi Ruotsissa tämä ikäraja – minulla olevan tiedon mukaan – on alhaisempi, kuin se, mitä tähän nyt ollaan esittämässä, Rehula vastasi.

.
.