1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulusihteeri ryhtyi kierrättämään muotia autotallissaan: "Joskus 12 tuntia päivässä ei riitä"

Kierrätys näkyy yhä enemmän myös muotimaailmassa, ja suurissa kaupungeissa merkkituotteita myyvät secondhand-liikkeet ovat yleisiä. Koulusihteerinä työskennellyt Marina Lillsunde päätti kokeilla, kuinka tällainen liike vetää alle 50 000 asukkaan Kokkolassa. Kokeilu muuttui pian kokopäivätyöksi.

Kotimaan uutiset
Kuvassa nainen laittaa laukkua pöydälle.
Marina Lillsunde.Yle

Tänään Marina Lillsunden liikkeeseen saapui Cuccin ja Diorin aurinkolaseja helsinkiläiseltä asiakkaalta. Ne on aseteltu huolellisesti riviin kassan eteen. Penkille on viikattu farkkuja, henkareista roikkuu takkeja ja mekkoja, vitriinissä on koruja ja hyllyillä laukkuja.

Vielä parisen vuotta sitten Lillsunde teki täyspäiväistä työtä koulusihteerinä kahdessa kokkolalaisessa koulussa. Muutaman kuukauden vuorotteluvapaalla oli aikaa miettiä, haluaisiko hän tehdä jotakin muuta. Noin 1,5 vuotta sitten hän perusti oman yrityksen.

– Olen aina ollut kiinnostunut muodista ja kaupanteosta. Tällä alueella ei ollut merkkivaatteiden secondhand-kauppaa, joten päätin perustaa sellaisen. Olen aina tykännyt käydä vastaavissa liikkeissä, kun olemme olleet matkoilla.

Kyllä tämä on toimistotyöhön verrattuna monipuolisempaa. Tämä on hauskaa, vaikka joskus ei 12 tuntia päivässä riitä.

Marina Lillsunde

"Suosittua ja ennen kaikkea hyväksyttyä"

Lillsunde pystytti liikkeensä perheen autotalliin. Se koki muodonmuutoksen, kun esimerkiksi lattiat ja seinät laitettiin uuteen uskoon.

Ensin kyse oli harrastuksesta ja kokeilusta. Hän pyöritti liikettä töiden ohessa: oli 3 päivää koululla ja 3 päivää liikkeessä. Kysynnän kasvettua hän jäi kokonaan virkavapaalle.

– En uskonut, että niin moni kiinnostuisi liikkeestä. Nykyään secondhand-vaatteiden hankita on kuitenkin hyvin suosittua ja ennen kaikkea hyväksyttyä.

– Hyvänä esimerkkinä toimii mielestäni kansanedustaja, joka valitsi seconhand-puvun itsenäisyyspäivän vastaanotolle presidentinlinnaan.

Paluu toimistotyöhön?

Lillsunde tekee töitä yksin. Välillä tutut auttavat, jos hän tarvitsee tuuraajaa. Hän kertoo, että liikkeessä käy joka päivä uusi asiakas. Töitä on ollut paljon.

– Kyllä tämä on toimistotyöhön verrattuna monipuolisempaa. Tämä on hauskaa, vaikka joskus ei 12 tuntia päivässä riitä.

Lähialueella ei ole täysin samanlaista liikettä. Suurin osa Lillsunden asiakkaista on Kokkolasta. Lisäksi heitä on myös Pietarsaaresta, Vaasasta ja Oulusta – jopa Helsingistä.

Virkavapaata on jäljellä vielä ensi vuoden huhtikuuhun. Lillsunde ei osaa vielä varmaksi sanoa, kuinka silloin käy. Voi olla, että yrittäjyys vie mennessään.

– Katsotaan. Asiakasmäärä kyllä koko ajan lisääntyy ja lisääntyy.

Lue seuraavaksi