Ministeri Grahn-Laasonen: Tulevaisuudessa vähemmän yliopistoja

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi illan A-talkissa, että yliopistoja koskevat rakenteelliset muutokset vaikuttavat yliopistojen määrään. RKP:n kansanedustaja Carl Haglundin mielestä hallituksen suunnittelemat leikkaukset syövät koulutuksen laatua.

politiikka
Sanni Grahn-Laasonen.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.Yle

A-studio: Talkissa vieraillut opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mielestä yliopistoihin kohdistuviin rakenteellisiin uudistuksiin tarvitaan nyt lisää kierroksia.

– Me valmistaudumme opetus- ja kulttuuriministeriössä sopimusneuvotteluihin yliopistojen kanssa tänä keväänä ja ammattikorkeakoulujen kanssa syksyllä. Pyrimme hyvässä yhteistyössä saamaan aikaan rakenteellista kehittämistä ja uudistamista.

Rakenteellisessa kehittämisessä on vielä tehtävää. Se tarkoittaa sitä, että meillä on tulevaisuudessa vähemmän yliopistoja.

Sanni Grahn-Laasonen

Hallituksen tavoitteena on Grahn-Laasosen mukaan selkeyttää yliopistojen välistä työnjakoa ja profiileja.

– Rakenteellisessa kehittämisessä on vielä tehtävää. Se tarkoittaa sitä, että meillä on tulevaisuudessa vähemmän yliopistoja.

Carl Haglund: Leikkaatte koulutuksen laadusta

Grahn-Laasonen ja RKP:n kansanedustaja Carl Haglund olivat nokat vastakkain koulutussäästöistä. Oppositio on jättämässä asiasta välikysymystä.

Grahn-Laasonen painotti, että hallitusohjelma ja sen mukana tuomat leikkauspäätökset ovat kolmen puolueen kompromissi ja kokoomukselle tärkeintä on realistinen talouden kuva ja se, että koulutus uudistuu Suomessa.

– Haluan tässä Carl Haglundilta kysyä, että oliko edellinen hallitus sivistysvihamielinen leikatessaan viime hallituskaudella enemmän kuin nykyinen? Väittäisin, että ei ollut, niin kuin ei ole nykyinenkään. Kysymys on talouden tilasta, Grahn Laasonen sanoo.

Haglund otti esiin puoluejohtajien viime hallituskaudella tekemän päätöksen siitä, ettei koulutuksesta ole enää varaa leikata.

– Me istuimme tässä samassa huoneessa viime vaalikaudella kaikkien puoluejohtajien kanssa ja totesimme, että säästöjä pitää tehdä, mutta olimme yhtä mieltä siitä, että koulutuksesta ei enää säästetä, Haglund sanoo.

Haglundin mielestä nyt pitäisi pohtia, miten yliopistoverkkoa voitaisiin järkevöittää sekä toisen asteen koulutusta uudistaa. Hallituksen suunnittelemat leikkaukset syövät hänen mielestään koulutuksen laatua.

– Suomessa on 44 paikkakuntaa, joissa on korkeakoulu ja se on paljon. Tätä pitää järkevöittää, sillä muuten koulutuksen sisältö kärsii. Mutta nyt leikataan aivan varmasti laadusta.

Jutun otsikkoa muutettu kello 01.09