Koe uusi yle.fi

ETLA:n Maliranta: Suomen sopimusjärjestelmässä on valuvika

Tänään ratkesi hyvin pieni asia kilpailukykysopimukseen liittyen, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen eli ETLA:n tutkimusjohtaja Mika Maliranta. Koko kilpailukykysopimus ratkaisee hänen mukaansa vain melko pieniä asioita talousvaikeuksissa rämpivässä Suomessa.

politiikka
Mika Maliranta.
Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta.Yle

Maliranta sanoi seuranneensa päivän tapahtumia melko hämmentyneenä. Hän huomautti A-studiossa, että kilpailukykysopimuksen lisäksi ratkaistavana on paljon isompia asioita.

– Kun mietitään meidän talouden ongelmia, niin ne prosentin osuudet, joista tässä sovitaan ovat aika pieniä itse asiassa, hän sanoi.

Maliranta sanoi olevansa huolestunut suomalaisen sopimusjärjestelmän tilasta, missä hänen mielestään on valuvika. Ay-liike yrittää vaikuttaa suhdannepolitiikkaan, jonka hoitaminen kuuluu hallitukselle ja viime kädessä eduskunnalle, Maliranta sanoi.

– Huolestuttaa se, että työnjako-oppi ei toimi. Liittojen osaaminen liittyy toimialaosaamiseen. Siihen, miten työehtoja sovitetaan toimialalle sopivaksi. Nyt tässä puhutaan ennen kaikkea muista asioista kuin toimialojen asioista.

Pelaamalla voi voittaa

Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti tänään lähtevänsä mukaan neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta. Liitto kuitenkin antoi neuvotteluille tiukkoja reunaehtoja.

Malirannan mukaan neuvotteluja ja liittojen ehtoja kannattaa seurata peliteorian pohjalta.

– Kyse on varmaankin pelaamisesta. Ehkä on haluttu lähettää signaali, että neuvotteluissa tullaan olemaan kovia. Se viesti tässä tulee, että ei ollenkaan varmaa, että tässä päästään ratkaisuun.

Hän huomautti, että pelaaminen kuuluu neuvottuihin. Jos säännöt ovat hyvät, pelaamalla voidaan Malirannan mielestä saada hyviäkin tuloksia.

– Huoleni on se, että pelisäännöt eivät ole tähän aikaan sopivat. Maailma on muuttunut aika lailla. Voi olla, että sääntöjen muuttamiseen on suurempi tarve kuin koskaan aikaisemmin.