Seitsemän kultamitalin tamperelaislegenda pelkää Rauman vievän voiton

Tapparan ja Lukon pudotuspelikierroksesta tulee kutkuttavan jännittävä. Tämä paljastuu soittokierroksella raumalaisille ja tamperelaisille konkaripelaajille. On jo neljäs kerta peräkkäin, kun joukkueet kohtaavat play offseissa.

urheilu
Tappara-Lukko
Tomi Hänninen

Tapparan ja Lukko ovat tulleet tutuiksi viime vuosien pudostuspeleissä. Viimeiset kolme kautta joukkueet ovat kohdanneet välierissä. Tappara on ollut aina parempi: kaksi kertaa vasta seitsemännessä ottelussa.

Sekä raumalaiset että tamperelaiset jääkiekkokonkarit ovat sitä mieltä, että tasaista vääntöä tulee myös tämän vuoden puolivälierissä. Tosin moni uskaltaa veikata raumalaisille jopa voittoa.

– Tapparan maaleja tekevät kärkipelaajat tunnetaan. Lukko on kokenut joukkue. Kun kärkipelaajat tunnistetaan, on suhteellisen helppoa katkaista hyökkäys. Luulen, että Lukon käy hyvin, kertoo vuonna 1949 Lukossa uransa aloittanut raumalaislegenda Teppo Rastio.

Teppo Rastio oli uransa aikana myös Tampereella, mutta silloin hän pelasi Ilveksen riveissä.

Diplomaattinen Jutila

Tappara-ikoni Timo Jutilaa ei toisessa tamperelaisseurassa ole nähty. Tänäkin keväänä hän työskentelee kotijoukkueensa vip-klubissa. Lukko-muisto on jäänyt mieleen erityisesti vuodelta 1988.

– Lukko oli juuri tiputtanut Ilveksen ja maalissa oli suuruus nimeltä Jarmo Myllys. Finaaleissa Lukko voitti ensimmäisen pelin ja me veimme neljä. Sellaiset ovat muistot Lukosta, Jutila tokaisee.

Tämän vuoden jo neljättä peräkkäistä Tapparan ja Lukon välistä play offs -sarjaa Jutila arvioi diplomaattisesti.

– Historia on historiaa. Totta kai vastassa on pelaajia, jotka ovat neljättä vuotta vastakkain. Joukkue muuttuu tietenkin, mutta koutsit ovat samoja. He tuntevat toisensa.

Jutila analysoi, että ratkaisevassa roolissa ovat maalivahdit ja hyökkäys. Tapparalla on hyvä hyökkäys, mutta Jutila pelkää hieman Lukon Janne Niskalaa, Toni Koivistoa ja Teemu Nurmea sekä Aaron Gagnonin kovaa peliosaamista.

"Pelaajat isoja ja kankeita"

Raumalaislegendat Matti Mölli Keinonen ja Jorma Vehmanen olivat valmentajina vuoden 1988 hävityssä Tappara-sarjassa. Kumpikaan ei halua arvioida voittajaa, mutta Lukon puolella ollaan.

– Kyllä olen kaikki pelit Raumalla käynyt katsomassa. Lukko on ollut niskan päällä, mutta Tappara on tullut puskista ja vienyt. Tänä vuonna sanoisin, että pienimaalisia pelejä. Voi mennä seitsemään otteluun taas, Vehmanen tuumii.

Mölli Keinoseltakin löytyy luonnehdinta pelaajista.

– Miehet ovat nykyään huomattavasti isompia ja kankeampia kuin minun aikanani, virnuilee Keinonen.

Ottelusarjan lopputulosta Mölli ei lähde arvioimaan. Sen sijaan valmentajan paineista tulee puhetta, kun pohditaan, miksi Lukko ei millään ole päässyt loppuotteluihin ja Risto Dufvan kausi Lukon päävalmentaja päättyy tähän kauteen.

– Valmentajilla on aina kova paine. Uusi seura tai potkut häämöttävät. Valmentajalla on joka ottelussa hirvittävä paine.

Reijo Mikkolainen pelkää Lukon kokemusta

Tapparassa ja myös Turun Palloseurassa kultaa vuollut Reijo Mikkolainen voitti uransa aikana peräti seitsemän Suomen mestaruutta. Hän jos joku tietää voittamisen kulttuurista. Yksi voitoista tuli Raumalla. Suurin muistikuva Raumasta on pukukoppi.

– Se oli erilainen paikka, kun piti ulkokautta mennä pukukopista halliin. Se oli omanlaisensa paikka, Mikkolainen muistelee.

Kuten moni muu konkari, on pieni pelko puserossa Tapparan puolesta.

– Kollegan kanssa puhuttiin ja kyllä siitä tulee vaikea sarja. Lukolla on kokenut joukkue. En osaa sanoa, onko Tapparalla yhtä hyvä joukkue kuin viime vuonna. Tulee varmaan pitkä sarja, kultaa elämässään paljon vuollut Mikkolainen analysoi.