Koe uusi yle.fi

Pohjois-Korea laukaisi jälleen ohjuksen, ehkä kaksikin

Pohjois-Korea on laukaissut ainakin yhden ballistisen ohjuksen mereen, kertoo Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap.

Ulkomaat
Kim Jong-un Pjongjangissa 10. tammikuuta.
Kim Jong-un Pjongjangissa 10. tammikuuta.KCNA / EPA

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap kertoo, että Pohjois-Korea on laukaissut perjantaina Japaninmereen yhden ballistisen ohjuksen. Ohjus lensi arviolta noin 800 kilometrin matkan ja putosi mereen maan itärannikolle.

Myöhemmin Etelä-Korean armeija kertoi, että pohjoinen naapuri on todennäköisesti laukaissut myös toisen ohjuksen, joka hävisi tutkasta.

Yhdysvaltain nimettömänä pysyttelevä viranomaislähde arvioi, että ensimmäinen olisi ollut keskimatkan ohjus. Arvioiden mukaan kummatkin ohjukset aukaistiin matkaan Pohjois-Korean läntiseltä Sukchunin alueelta, mutta toistaiseksi enempää varmistettua tietoa tapahtuneesta ei ole.

Etelä-Korean armeijan mukaan ohjuslaukaisu on vastalause käynnissä oleville Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteisille laivastoharjoituksille.

Pohjois-Korea laukaisi viimeksi reilu viikko sitten kaksi lyhyen kantaman ohjusta Japaninmereen.

Tällä viikolla maa maan hallituksen äänitorvi uutistoimisto KCNA ilmoitti, että johtaja Kim Jong-un aikoo pian suorittaa räjähdystestauksia ydintaistelukärjillä. Samalla on tarkoitus tehdä koelaukaisuja ydinkärkiä kuljettavien ballististen ohjusten kantokyvyn varmistamiseen.

Laukaisu tuomittu voimakkaasti

Japanin pääministeri Shinzo Abe ilmoittaa Japanin tuomitsevan jyrkästi Pohjois-Korean viimeisimmän ohjuslaukaisun. Samalla Japani vaatii Pohjois-Koreaa lopettamaan moiset toimet.

– Japani vaatii voimakkaasti Pohjois-Koreaa harjoittelemaan itsehillintää, Abe sanoi maansa parlamentissa pitämässään puheessa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoittaa seuraavansa tarkkaan Korean niemimaan tilannetta. Se kehottaa Pohjois-Koreaa keskittymään kansainvälisten sitoutumusten ja velvollisuuksien täyttämiseen.

Lähteet: Reuters

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon