Koe uusi yle.fi

EU sopi tamponiverosta – Turkki-sopimus jäi vielä vaiheeseen

EU-maat saivat sovittua uusista ehdotuksistaan Turkille. Sopimusta yritetään pusertaa kasaan tänään.

Ulkomaat
Britannian pääministeri David Cameron, Portugalin pääministeri Antonio Costa, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Bulgarian pääministeri Boyko Borissov EU-huippukokouksessa Brysselissä 17.3. 2016.
Britannian pääministeri David Cameron, Portugalin pääministeri Antonio Costa, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Bulgarian pääministeri Boyko Borissov EU-huippukokouksessa Brysselissä 17.3. 2016.EPA/JULIEN WARNAND

Euroopan maat eivät olleet tyytyväisiä viime viikolla Turkin kanssa tekemäänsä alustavaan sopimukseen. Kaikilla mailla oli huolensa.

Torstai-iltana maat saivat muotoiltua uuden yhteisen näkemyksen, mitä Turkille esitetään. Ehdotus tarjoillaan Turkille aamulla, minkä jälkeen neuvottelua jatketaan taas EU-maiden kesken.

Alun perin sopimus piti tehdä perjantaina aamiaisella mutta sopiminen on siirtynyt aikaisintaan lounaalle.

EU-johtajat kertoivat muutamia yksityiskohtia Euroopan maiden yhteisestä linjasta.

Olennainen osa sopimusta on, että Kreikka palauttaa Turkkiin turvapaikanhakijoita ja EU ottaa vastaavasti pakolaisia Turkin leireiltä.

– Pakolaisten sijoittamisen pitää alkaa muutama päivä sen jälkeen, kun Turkki alkaa vastaanottaa palautettavia turvapaikanhakijoita, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi.

Kyproslaiset rauhoittuivat EU:n lievennettyä sanamuotojaan Turkin EU-jäsenyyssopimuksen edistämisestä. Kaikki sopimuksen ongelmat eivät silti ole poistuneet.

– En voi taata onnellista lopputulosta, Ranskan presidentti Francois Hollande varoitti.

Sipilä levitteli prosessikaavioitaan

Suomen pääministeri Juha Sipilä sanoi, että huolia purettiin eniten siitä, onko sopimus laillinen.

– En rupea nyt yksityiskohtia avaamaan, tämä on keskeneräinen prosessi, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi ensimmäisen kokouspäivän päätteeksi.

Hän myös esitteli ja monisti sopimuksesta luonnostelemansa prosessikaavion Euroopan johtajille.

– Se on nyt runsaasti levitettynä porukassa. Sitä tutkivat nyt yön yli. Se olisi antanut vastauksia nimenomaan niihin kysymyksiin, mitä monet käsittelivät, Sipilä sanoi.

Tulevan sopimuksen mukaan Kreikan pitäisi pystyä pysäyttämään ja käsittelemään nopeasti kaikki meren yli tulevat turvapaikanhakijat. EU-maat lupaavat siihen apuaan. Kreikka tarvitsisi esimerkiksi 1500 poliisia, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi.

Brittihallituksen huoli kuukautissuojien verotuksesta kuultiin

Alkuillasta EU-johtajat askartelivat tasa-arvokysymysten parissa. Samalla ne tulivat auttaneeksi Ison-Britannian hallitusta, jotta se voisi saada kansan kannattamaan Euroopan unionissa pysymistä.

Britannian yksi viime kuukausina tarmokkaimmin ajamista hankkeista on ollut laskea hygieniatuotteiden arvonlisäveroa. Idea sai alkunsa kansanliikkeeltä, jonka mielestä naisten kuukautisilla rahastaminen on väärin.

Saniteettituotteiden arvonlisävero on ollut Britanniassa viisi prosenttia. Yli 300 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen, jossa vaadittiin, että saniteettituotteiden arvonlisäverosta luovutaan kokonaan.

Valtiovarainministeri George Osborne on tyytyväinen, että EU kuunteli asiassa brittejä.

– Tämä osoittaa, kuinka Britannia voi saada läpi EU:ssa läpi uudistuksen, joka hyödyttää miljoonia ihmisiä, ja on samalla luottamuksen ääni uudistuneessa unionissa.

EU-johtajat saivat sovittua, että ne tukevat arvonlisäveron aiempaa suurempaa joustavuutta. Valmistelussa olevaan esitykseen kirjataan, että jäsenmaat voivat laskea kuukautissuojien veron nollaan.

Osa konservatiivien EU-eroa ajavista kansanedustajista on ajanut innokkaasti kuukautissuojien nollaverotusta ja käyttänyt sitä lyömäaseenaan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon